Wenslichtjes voor kindvriendelijker operatieafdeling

AMERSFOORT De Vrienden van Meander zijn deze week de jaarlijkse Wenslichtjes actie gestart. Net als vorig jaar wil de vriendenstichting hiermee geld bijeen brengen voor een goed doel. Dit jaar is dat een kindvriendelijke aankleding van de operatieafdeling van Meander Medisch Centrum.

De actie Wenslichtjes is het vervolg op de actie die vorig jaar december plaatsvond in het ziekenhuis. Wegens het grote succes wordt dit jaar weer zo'n actie gehouden. Iedereen kan voor 3 euro een wenslichtje adopteren in de grote kerstboom die in het ziekenhuis komt te staan. Van 8 tot en met 11 december zijn alle bezoekers van het ziekenhuis welkom in het kraampje bij de boom. Via internet is het nu al mogelijk een wens te doen, via www.wenslichtje.nl. Alle wensen komen op stervormige kaarten te staan, die bij een lichtje in de boom worden gehangen. Een selectie van de wensen wordt voor de kerst aangeboden aan de patiënten die in het ziekenhuis liggen. De eerste wenslichtjes zijn al gekocht door diverse bedrijfsvrienden zoals On Demand Rentals, kinderdagverblijf Bzzzonder en restaurant El Ternero in het kader van hun jubileum.

SPANNEND Voor kinderen is een operatie vaak een ingrijpende gebeurtenis. Ook ouders vinden het vaak een spannende aangelegenheid. Tanja Koornwinder, medisch manager van de OK: "Als anesthesioloog zie ik dagelijks hoe kinderen hun operatie beleven. Ze zijn onder de indruk van wat ze zien en meemaken. Dat kan een ontroerend moment zijn. Een kind begrijpt niet alles, het heeft er geen zin in, maar het moet nou eenmaal gebeuren. We wilden wat doen om de beleving te veranderen. Dat begon met het idee op kleine schaal afleiding te bieden, zoals het afspelen van muziek of een spelletje laten spelen op een iPad. Door verwondering op te roepen, komen kinderen in de juiste focus. En dat is prettig voor iedereen."

Gabrielle van Leyden, recovery-verpleegkundige, weet uit ervaring dat kinderen makkelijk zijn af te leiden: "Ze worden op een bed naar de operatiekamer gereden. Bij de deur hangt een trekkoord met een rood balletje. Als ze gevraagd worden ons te helpen om de deur te openen, trekken ze maar wat graag aan het touwtje. Door op een leuke manier afleiding te bieden, helpen we niet alleen het kind, maar ook de ouders, die vaak net zo nerveus zijn als hun zoon of dochter. Of zelfs nog meer."

ANIMATIES Samen hebben zij zich verdiept in eigentijdse mogelijkheden. Er zijn mooie digitale animaties, waarbij bewegende figuurtjes op de muur of grond worden geprojecteerd. Samen met de Vrienden van Meander is hier een project voor opgezet: de kindvriendelijke aankleding van de operatieafdeling. Het doel is om animatie-apparatuur aan te schaffen om op verschillende plekken op het OK-complex een vrolijke, maar ook troostende toon te zetten. Een 'digitaal vriendje' reist dan met het kind mee, van de ene ruimte naar de andere. Zo vergeet het kind even dat het in een uitgesproken volwassen omgeving voor een operatie komt.

 

foto De wenslichtjes-actie van de Vrienden van Meander is deze week gestart.