• Duda Paiva Company

Wereldberoemde poppen op de planken in De Lieve Vrouw

AMERSFOORT ,,Duda Paiva Company is een gezelschap waar we als stad ongelooflijk trots op mogen zijn. Magisch wat ze doen. Paiva is één van de beste poppenspelers die ik ken," zegt Ingrid Melman van De Lieve Vrouw. ,,Hij betovert de hele wereld en gaat de meest bijzondere samenwerkingen aan."

Het gezelschap rond de Braziliaanse danser, choreograaf en poppenspeler Duda Paiva speelt al jaren over de hele wereld. Zijn intrigerende schuimrubberen poppen zijn wereldberoemd. Toch weten veel Amersfoorters niet dat alles in hun eigen stad het levenslicht zag.

NIEUWE VOORSTELLINGEN Om daar verandering in te brengen, kan het publiek op 19 november in De Lieve Vrouw uitgebreid kennismaken met het gezelschap. De avond start met 'Human Phantoms', een samenwerking met de jonge makers van Fithe, zoals DPC vaker samenwerkt met jong talent. Daarna zijn er presentaties uit drie andere nieuwe voorstellingen, is er ruimte voor vragen en vertelt Paiva over de Object Score, de techniek die maakt dat de poppen net zoveel leven in zich lijken te hebben als de spelers van vlees en bloed.

CONFRONTEREND DPC maakt cross-overs met dans en poppen. Altijd met gevoel voor humor, soms pijnlijk confronterend. Dat laatste is met name te danken aan het spel dat de poppen spelen. ,,Ze hebben contact met publiek nodig om te leven," zegt Paiva. ,,De intimiteit tussen pop en publiek, dat is het geheim. Poppen doorbreken de vierde wand tussen podium en publiek. De pop is de criticus die bevraagt, ontwricht en dingen zegt die anders onuitgesproken blijven."

AMERSFOORT Paiva is verlegen en durft alleen met een pop te zingen. Zónder zich daarachter te verschuilen: bij DPC zijn poppenspelers altijd te zien. ,,Het gaat om de split focus - mensen denken dat ze één zijn, maar er zijn vele delen van mij die ik kan ontkoppelen - en de mogelijkheid om te verdwijnen terwijl je totaal zichtbaar blijft. Dát is virtuositeit. Je schakelt je eigen aanwezigheid uit en draagt die over op iets anders." DPC werkt in de Laswerkplaats op de Wagenwerkplaats en zoekt altijd samenwerking met andere, nieuwe makers en verschillende disciplines. Producent Prisca Maas: ,,We spelen over de hele wereld en willen laten zien dat het echt Amersfoorts is. We werken hier met jonge dansers uit heel Nederland, die we ook ondersteunen bij eigen projecten en zijn ook een kweekvijver voor ontwikkeling en onderzoek. Dat past ook echt bij de stad."

GEWAAGD EXPERIMENT DPC komt vaak terug bij De Lieve Vrouw. Op 23 december met de gezinsversie van De Sprookjeskoningin, een coproductie met het Nederlands Blazers Ensemble en op 11 april 2019 met de relatietragedie 'Ding Dong' samen met Feikes Huis. Een gewaagd experiment met Ko van den Bosch als regisseur én speler naast Harriet Stroet. ,,Een uitdaging waar ik naar uitkijk," zegt Paiva, die een concept bedacht waarmee iemand zonder ervaring als poppenspeler kan werken.

De Lieve Vrouw, 19 november 20.30 uur. Meer informatie is te vinden op dudapaiva.com. Kaarten zijn te koop via www.lievevrouw.nl.