• Wethouder Willem-Jan Stegeman

    Gemeente Alphen aan den Rijn

Wethouder Stegeman: brokkenpiloot of 'schaap met vijf poten'?

AMERSFOORT Willem-Jan Stegeman is benoemd tot wethouder met een grote meerderheid: 34 stemmen vóór, drie tegen en één onthouding. De nieuwe wethouder mag zelfs Culemborg als woonplaats aanhouden, aangezien hij slechts wordt aangesteld tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Jeroen de Valk

Hij vervangt Yvonne Kemmerling, die officieel ziek thuis zit. ,,We gaan hem beoordelen op zijn daden'', zei Ad Meijer (SP) in de wandelgangen. Meijer weet dat Stegeman vorig jaar abrupt vertrok als wethouder in Alphen aan den Rijn, na een miljoenenoverschrijding van de sociale werkplaats aldaar. Stegemans loopbaan als voorzitter van de Nederlandse Judobond werd eveneens vorig jaar beëindigd en ging al evenmin over rozen.

Daarbij komt, dat Stegeman de stad Amersfoort niet kent. Ben Stoelinga (Amersfoort2014) zei, voorafgaande aan de benoeming: ,,Hij kent Amersfoort niet en zal Amersfoort ook niet leren kennen. Vanaf december dit jaar zal hij sowieso weinig ondernemen, want dan draait alles om de verkiezingen. Daarna kan hij weer járen op wachtgeld.''

Bart Huijdts (D66) introduceerde Stegeman in de raadszaal echter als 'het schaap met vijf poten': iemand die ervaring heeft als wethouder, als tijdelijke kracht beschikbaar is én 'leuk' is om mee samen te werken.

De discussie over het aantreden van Stegeman en het aftreden van zijn voorganger Yvonne Kemmerling speelde zich grotendeels buiten de raadszaal af. Oppositieleden betwijfelen of Kemmerling inderdaad 'ziek' is. Ben van Koningsveld (CDA): ,,Bijna alle dossiers waar ze mee aankwam, werden teruggestuurd, omdat er iets niet in orde was. Haar eigen D66-fractie reageerde verdeeld op het plan om het WAR-complex te verkopen.''

KWESTIE BARCELONA Stoelinga verwees nogmaals naar de 'kwestie-Barcelona'; Kemmerling had verzuimd te melden dat ze een zakelijke reis naar Barcelona zou verlengen om daar haar dochter te bezoeken. ,,Snoepreizen zijn alleen voor Sinterklaas'', schreef Stoelinga op de site van zijn fractie. Daarop zei hij ook dat haar rapport 'Visie op het stadshart' niets meer zou bieden dan 'een inventarisatie van al lang bekende ideeën en mooie plaatjes'.

Haar vervanger Willem-Jan Stegeman vertrok vorig jaar als wethouder in Alphen aan den Rijn na een eerder in deze krant gesignaleerde affaire: de sociale werkplaats in deze gemeente kampte met een tekort van tenminste één miljoen.

Maar er is meer. Stegeman stapte in juni 2016 per direct op als voorzitter van de Nederlandse judobond. Het NOS Journaal sprak van 'chaos binnen de judobond', die ertoe leidde dat begin 2016 enkele bestuursleden de handdoek in de ring gooiden. Enkele maanden later keerde de voormalige voorzitter Jos Hell terug in deze functie om, volgens het magazine Sportknowhow, 'orde op zaken te stellen'.

Sportknowhow schreef: ,,De opvolger van Hell is opgestapt en het bestuur ligt in scherven op straat.'' Hell zei over het vertrek van Stegeman: ,,Er heeft wel mogelijk wat meer gespeeld, maar ik weet niet wat waar is, want ik ben daar niet bij geweest.'' Stegeman stapte officieel op omdat zijn voorzitterschap niet te combineren was met zijn nieuwe baan: die van vervangend secretaris-directeur van Regio Rivierenland.