• BDU Media

Wethouder vraagt nóg een miljoen voor verbouwing gymnasium

AMERSFOORT Wethouder Bertien Houwing heeft de vrijwel volledige gemeenteraad tegen zich in het harnas gejaagd wegens een budgetoverschrijding. Terwijl de kosten van poppodium Fluor steeds hoger lijken op te lopen, zijn er nu ook problemen rond de verbouwing van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt.

Jeroen de Valk

Zo'n zeven jaar terug hing aan de drastische 'vernieuwbouw' een prijskaartje van globaal drie miljoen, maar in de tussentijd werd dit bedrag verdrievoudigd. En nu vraagt Houwing de raad om nóg eens een miljoen extra. Alle partijen reageerden onaangenaam getroffen op dit voorstel, met uitzondering van haar eigen partij, D66. Net als bij het Fluor-debat werd er ook al snel geroepen: ,,Waar houdt dit op?'' Het poppodium, dat ook onder haar verantwoordelijkheid valt, moest al enkele malen een 'incidentele' subsidie van enkele tonnen worden toegeschoven. En het gymnasium dan? Komt er na die extra miljoen niet binnen afzienbare tijd een verzoek om nog eens een bijdrage?

Het verweer van Houwing kwam er op neer dat de prijzen in de bouwsector zijn gestegen. Zeven jaar terug bevonden we ons in de economische recessie; bouwbedrijven hadden minder werk en waren bereid voor een ander budget te werken. Nu de economie aantrekt, kunnen de marktpartijen het zich weer veroorloven de prijzen te verhogen.

Het college kwam vervolgens twee aaneengesloten avonden bijeen; een keer om in beslotenheid te overleggen, een tweede keer om knopen door te hakken. Dat laatste lukte niet; het college achtte het bij nader inzien beter om eerst nog eens goed naar het voorstel te kijken.

Bij het eerdere overleg verliet Ben Stoelinga (Amersfoort2014) met slaande deuren de vergadering. Stoelinga zei in de wandelgangen tegen deze krant: ,,De voorzitter wilde alle vragen eventjes in een besloten vergadering afhandelen, teineinde de wethouder in bescherming te nemen. Een staaltje van ouderwetse achterkamertjes-politiek!''