• Jeroen van der Veer

'Wij dweilen hier onderhand zes keer per dag'

SCHOTHORST ,,Het stationsplein in Schothorst is niet in orde." Dat zegt Marino Osimani van Panini Italiani. Hij is hier met zijn zaak gevestigd en heeft continu te maken met wateroverlast. Op het plein, maar zelfs ook in zijn zaak.

Jeroen van der Veer

Al langere tijd trekt Osimani bij diverse instanties aan de bel. De wateroverlast is namelijk niet alleen hem een doorn in het oog, ook reizigers hebben klachten. Het plein lijkt niet goed aangelegd te zijn, waardoor er veel watervorming is als het heeft geregend. Maar wat de ondernemer - die een pand huurt van de NS op het stationsplein - ook probeert, het probleem wordt niet opgelost. ,,Wij worden van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl hier de kelder onder water loopt en ook in de zaak heb ik wateroverlast."

GEEN OPLOSSING Op een video is te zien dat er zeker een paar centimeter water in zijn pand staat en als Osimani de kelder laat zien, ligt er niet alleen een plas met water; het stinkt er ook enorm. ,,Nu zijn wij niet verantwoordelijk voor die kelder, wij huren alleen het pand. Maar doordat in de kelder water staat, komt er schimmelvorming. Dat lijkt mij niet gezond voor mijn broodjeszaak, die erboven gevestigd is."

Oplossingen liggen niet voor de hand. In zijn onderneming heeft hij een geel bord gezet, waarmee hij bezoekers waarschuwt dat het in zijn zaak glad kan zijn. Want ondanks dat het personeel zo'n zes keer per dag dweilt, het is dweilen met de kraan open. ,,We vangen bot bij de gemeente en ook de gebiedsmanager weet niet hoe dit op te lossen valt. De gemeente, waarnemers...vrijwel iedereen is hier al eens langs geweest, maar de oplossing komt er al vier jaar lang niet."

Wie op het plein loopt, kan de woorden van Osimani beamen: er liggen vaak plassen met (regen)water. De gemeente heeft al eens een extra put geplaatst, maar dit heeft het probleem niet opgelost. ,,De grond moet hier voor de zaak gewoon omhoog", noemt mede-eigenaar Carlo Osimani als een mogelijke oplossing. ,,Volgens mij is dat vrij eenvoudig te realiseren. Dan ben ik van het gedoe af, al zijn er op het plein zelf nog meer plekken waar plasvorming ontstaat."

Momenteel liggen er zandzakken voor de kelderdeur. Dit om te voorkomen dat er water het pand inloopt. Tevergeefs, weet ook Osimani. ,,Maar goed, dit houdt het in ieder geval iets tegen. Hopelijk gaat de gemeente de ernst van de zaak inzien en wordt er iets aan dit plein gedaan. Dit is voor niemand fijn."