• Simeon van Dam (links) en Tonny Poelman zijn de aanspreekpunten in de wijk Schothorst. 

    Jeroen van der Veer

Wijkagent Tonny Poelman nieuw in wijk Schothorst

AMERSFOORT Met een tas vol bagage is Tonny Poelman sinds kort actief als wijkagent in Schothorst. De 45-jarige kijkt uit naar de samenwerking met de burgers en is trots dat hij in Amersfoort werkzaam is.

Jeroen van der Veer

Inwoners van de wijk Schothorst zullen Tonny Poelman vast en zeker al eens gezien hebben. De 45-jarige is sinds kort wijkagent en de boomlange kerel heeft zijn voelsprieten al flink de kost gegeven. Hij voelt zich in zijn nieuwe rol als een vis in het water: ,,Als wijkagent kan je echt het verschil maken."

Een schakel tussen de wijk en de politieorganisatie, zo omschrijft Tonny Poelman zijn rol als wijkagent het liefst. Nog altijd wordt gemerkt dat de stap naar de politie voor veel burgers groot is en die drempel wil de 45-jarige maar wat graag verlagen. ,,Ik ben dit werk gaan doen om de burger te helpen en iets voor de maatschappij te betekenen. Dat houdt dus niet in dat ik alleen maar met sirenes achter boeven aanjaag, maar wil ook  graag een verbindende factor zijn. Bij een verdachte situatie moet men altijd 112 bellen, maar ik wil die noodsituatie proberen voor te zijn."

 

UTRECHT IN HET KLEIN De woorden komen vlot uit de mond van de agent en dat komt vooral doordat hij een schat aan ervaring meeneemt naar Amersfoort. Zo was hij in het verleden actief bij de videosurveillance, zat Poelman in de noodhulpdienst en is hij in diverse wijken al wijkagent geweest. ,,Door die functies weet ik dat de pet van wijkagent mij het beste past. Problemen lokaliseren en samen met de burger en de nodige instanties zien te tackelen voordat ze escaleren."

Toen Poelman nog actief was in Woerden, reed hij vaak langs Amersfoort als hij naar zijn werk ging. Daarnaast is de agent elf jaar geleden al actief in de noodhulpdienst in Amersfoort en daardoor wist de 45-jarige direct wat hem te doen stond toen er een vacature vrij kwam. ,,Thuis zei ik altijd al dat ik in Amersfoort wilde werken. Het is een echte stad en is Utrecht in het klein. Misschien doe ik daar mijn nieuwe werkplaats wel mee te kort, want soms wordt wel eens onderschat hoe mooi en groot het hier is."

 

BUURT WHATS-APP Er liggen voor Poelman genoeg taken te wachten. Vooral het terugdringen van de woninginbraken is een belangrijk speerpunt. ,,Hierbij hebben wij ook de burgers nodig. Ik wil hen dan ook actief betrekken. Zij weten welke auto er niet in hun straat thuis hoort of welke personen er opeens in de wijk opduiken."

Hiervoor ziet Poelman de huidige hoeveelheid buurtwhats-appgroepen graag verdubbelen en nog meer deelnemers aan Burgernet. ,,Er wonen hier zo'n 12.000 inwoners en daardoor kan ik hopelijk beschikken over flink wat extra ogen. Alleen kan de politie het niet, wij hebben de burger daarbij echt nodig."

 

SOCIAL-MEDIA Bang om daarbij initiatief te nemen is Poelman absoluut niet. Zo wil hij met zijn collega's waar mogelijk mob-eyes -een GSM alarm systeem- in huizen plaatsen. Hierdoor wordt de pakkans van dieven groter. ,,De wijk criminaliteit vrij krijgen is een utopie. Maar met z'n allen kunnen wij het wel terugdringen. Daarvoor zijn meldingen nodig en ik sta te popelen om er wat mee te doen."

Op zijn Twitter-account stelde hij in zijn eerste week de vraag welke hotspots hij moest bezoeken. Hierop kwamen flink wat reacties. ,,Dat vind ik mooi", bekent Poelman. ,,Social-media is een belangrijk hulpmiddel. De politieman of -vrouw krijgt daardoor een gezicht en je verlaagt de drempel. Nu doe ik het vooral op Twitter @PolAmersfoortNoord, maar ik kan ook via Facebook-account Amersfoort informatie kwijt. Om te laten zien wat wij als politie achter de schermen voor de wijk doen, maar ook om de inwoners te informeren. Nogmaals; dit werk kunnen wij simpelweg niet alleen."

Als Poelman actief is in de wijk, dan is de kans groot dat Simeon van Dam naast hem zit. Ook hij is sinds kort wijkagent in Schothorst en zit daarnaast 50% van de tijd de noodhulp. ,,Hij kent de wijk al wel wat beter, omdat hij al een aantal jaar in het gebied werkzaam is en al veel casussen kent. Nu zit hij in een leer-werktraject waarbij hij voor 50% wordt vrijgemaakt in het rooster, om samen met mij de werkzaamheden in de wijk op te pakken."

Beiden heren zullen via het Instagram-account 'politie_amersfoort_noord' hun werk laten zien. 

 

GEEN LOZE KRETEN Op Twitter zijn al diverse selfies voorbij gekomen, maar toch realiseert Poelman dat hij het met social-media alleen niet voldoende is. ,,Anno 2017 is daar wel een groot deel van je netwerk, maar het echte werk gebeurt in de wijk. Het praatje in de supermarkt, dat babbeltje met het groepje hangjongeren. Je kent het wel. Ik wil voor de mensen Tonny zijn. De man die waar mogelijk een helpende hand wil bieden. Bij het voorkomen van criminaliteit, maar ook bij kleinere dingen."

Inmiddels is Poelman al zo'n twee maanden actief in Amersfoort en weet hij de weg al redelijk te vinden. De hotspots zijn bekend en steevast rijdt hij een ronde waar hij vijftien van die plekken meeneemt. ,,Denk daarbij bijvoorbeeld aan de parkeerplaats van VVZA, het winkelcentrum en het station. Die plaatsen bezoek ik ook, omdat inwoners van Schothorst mij op die plekken wijzen. Ik ben een man van mijn woord en hou van doorpakken. Aan loze kreten heeft niemand iets, dus ik wil het ook altijd waarmaken. Hopelijk ervaart de wijk dat ook zo."