• Bianca van der Linden - Snel

'Wijkpreventie kan mensen buiten reguliere zorg houden'

KATTENBROEK Vorig jaar is Kattenbroek gestart met de Gezonde Wijk. Een onderdeel hiervan is het thema 'alle ballen in de lucht'. Inloophuis De Ontmoeting pakt dit ludiek op, namelijk door op 21 juni juist alle ballen even te laten vallen. Dit om mensen bewust te maken van hetgeen ze allemaal doen.

Bianca van der Linden-Snel

Door samen te werken is vaak meer te bieden dan dat iedereen afzonderlijk werkt. Dat is de reden dat Kattenbroek de handen ineen heeft geslagen met de verschillende zorgprofessionals. Sandra van de Werf, coördinator van De Ontmoeting en Birgit Post, eigenaar van een praktijk voor fysiotherapie en ademtherapie, zijn mede-initiators. ,,We starten het thema op een ontspannen manier. Op 21 juni gaan we van 19.30 tot 21.00 uur met elkaar jongleren. Ik kan het zelf ook niet, dat maakt het juist zo leuk. We zijn tegenwoordig allemaal zo druk en staan dan echt even bewust stil. Wat gebeurt er als we even alle ballen laten vallen, wat doet dat mentaal en fysiek met je? Uiteindelijk willen we mensen bewust maken van hun ritme. Als je uit je ritme raakt hoe kun je dit dan weer herstellen? Wat vertelt je lijf voordat je het daadwerkelijk voelt? Centraal staat erkenning, herkenning en ontmoeting. De beste plek daarvoor is natuurlijk de steeds bekender wordende huiskamer van de wijk", zegt Birgit Post.

SAMENWERKING Huisarts Joop Raams is een groot voorstander van dat de zorg verbonden wordt met de wijk. ,,Mensen blijven langer thuis, zelfredzaamheid komt steeds centraler te staan. Ik zie vaak in de praktijk dat lichamelijk klachten een psychische oorzaak hebben. Er zijn helaas grote wachtlijsten in de psychologische zorg. Samen moeten we kijken naar andere oplossingen of alternatieven. Samenwerking in de wijk en gezonder leven wordt steeds belangrijker. Denk daarbij aan lifestyle, mantelzorgers, buurtzorg en buurtsportcoaches. Door wijkpreventie is het mogelijk om mensen buiten de reguliere zorg te houden. Dat leidt weer tot minder pillen. Mijn droom is om The Blue Zone naar Amersfoort te halen. In deze delen van de wereld worden de mensen gezonder ouder. Met elkaar kunnen we dit samen toch ook realiseren?"

THEMA Na de aftrap op 21 juni volgt er vanaf september elke derde donderdag van de maand een themavond. Psychosyntheticus Ivan Sulenta laat de mensen kennis maken met psychosynthese en gaat hierover in gesprek met de buurtbewoners. Psychosynthese helpt mensen opnieuw te kijken naar de werkelijkheid. Op 19 september geeft Regina Heida een yogales. ,,Mensen kijken vaak zo uit naar de zomervakantie maar vallen daarna weer terug in de drukte. Yoga helpt mensen rust te vinden. We hebben ideeën genoeg maar een vast programma is er niet. We kijken echt naar wat er leeft in de wijk en passen de planning daar op aan", zegt Sandra van de Werf.

Meer op www.inloophuisdeontmoeting.nl. Opgeven voor de thema-avond kan via: info@inloophuisdeontmoeting.nl.