• Wildeman ging glansrijk door, maar het belangrijkste was de overwinning op zichzelf.

    Ray Depatti

Wildeman raakt met persoonlijke rap

AMERSFOORT Met een zelfgemaakte rap voor zijn zieke vader heeft Jorn Wildeman tijdens The Voice of Holland veel harten veroverd. Nadat zijn vader werd getroffen door een herseninfarct, verloor de 25-jarige het plezier in het leven en liet hij de microfoon links liggen. Afgelopen vrijdag stond hij daar opeens weer. De Amersfoorter overwon zijn angststoornis en schitterde in het bekendste muziekprogramma van Nederland.

Jeroen van der Veer

Op de melodie van het nummer Treur niet van Diggy Dex, rapte Wildeman over de zware periode die hij en zijn gezin doormaakten. Daarmee kreeg hij coach en bekende rapper Lil' Kleine tot tranen geroerd. De Amersfoorter ging glansrijk door, maar het belangrijkste; hij boekte een overwinning op zichzelf.

DEPRESSIE Al langer timmerde Wildeman aan de weg en er leek een glansrijke toekomst voor hem in het verschiet te liggen. Tot hij op 18 mei 2016 zijn vader op de grond aantrof en hij met spoed naar het ziekenhuis moest. ,,Mijn pa bleek een herseninfarct en -bloeding te hebben. Ik was doodsbang dat hij het niet zou overleven of een kasplantje werd."

Dat gebeurde niet, maar het was wel het begin van een loodzware periode. ,,Ik was eigenlijk fulltime mantelzorger. Iedereen die een beetje van zijn vader houdt, zou hetzelfde hebben gedaan, maar het was en is wel zwaar. In die periode raakte ik in een depressie en ontwikkelde ik angststoornissen."

TABOE DOORBREKEN Wildeman ging door een gitzwarte periode en uiteindelijk bood een psycholoog uitkomst. Mede door vriend Jaap kwam de liefde voor de muziek ook weer terug. ,,Het voelt als een 'nu of nooit kans'. Natuurlijk heb ik nog angstige momenten en is de situatie met mijn vader rot, maar we moeten door." Daarom besloot de rapper mee te doen aan The Voice of Holland. Afgelopen vrijdag was hij eindelijk te zien op televisie. Tijdens de eerste aflevering van het nieuwe seizoen was Wildeman onderwerp van gesprek na zijn verhaal en zijn persoonlijke rap. ,,Ik wil mensen inspireren. Daarom vond ik het ook belangrijk om te zeggen dat ik een psycholoog bezoek, want dat taboe wil ik doorbreken. Die mensen zijn er om te helpen en daar moet men gebruik van maken."

Na de uitzending stroomden de complimenten binnen en ontplofte zijn social-media. Een rare gewaarwording, geeft hij aan: ,,Ik wist niet wat mij overkwam. Op sommigen momenten heb ik mijn telefoon uitgezet en ben ik rondjes in de auto gaan rijden. Even tot mijzelf komen en laten bezinken wat er momenteel allemaal gebeurt."

LIL' KLEINE Samen met zijn zelf uitgekozen coach Lil' Kleine gaat Jorn Wildeman proberen The Voice of Holland te winnen, maar er ligt meer in het verschiet. ,,Ik wil nu doorpakken. Binnenkort breng ik een EP uit en ik ben ervan overtuigd dat Nederland meer van mij gaat horen. Ik wil slagen in de muziekwereld, zodat ik door mijn succes mijn gezin kan ondersteunen."