• Suzanne Paap
  • Suzanne Paap
  • Suzanne Paap

Wilfred Genee leest voor bij opening Taalhuis

AMERSFOORT Bij de opening van het Taalhuis in Bibliotheek Eemhuis las presentator Wilfred Genee dinsdag aan ruim veertig kinderen voor uit een boek van Woezel en Pip.

Wilfred Genee presenteert dagelijks het RTL-programma Voetbal International met de vaste tafelgasten Johan Derksen en René van der Gijp, maar nu had de goedlachse tv-persoonlijkheid een andere doelgroep voor zich. De bibliotheek wilde met de komst van Genee het belang van lezen onderschrijven. Ook burgemeester Lucas Bolsius was van de partij.

Tijdens de opening van het Taalhuis werden daarnaast de 'Taalhelden' van de provincie Utrecht bekendgemaakt. Taalhelden zijn mensen die zich inzetten voor een beter geletterd Nederland. Graddie Jansen is winnaar geworden in de categorie Taalcursist, André Groeneveld in de categorie Taalbegeleider en in de categorie Bruggenbouwer kwam Sita Goedendorp als Taalheld naar voren. De drie winnaars dingen mee tijdens de landelijke verkiezing in januari 2017.

In het Taalhuis zijn vrijwilligers aanwezig om mensen te helpen bij het vinden van een passende taalondersteuning. Ook is er allerhande studiemateriaal om de taal beter te leren lezen en schrijven. Sita Goedendorp, projectleider van het Taalhuis, is trots op het kenniscentrum. ,,Een goede taalbeheersing wordt steeds belangrijker, maar toch heeft 12% van de Nederlandse bevolking grote problemen met lezen en schrijven. Het Taalhuis is er voor deze mensen."