• Nechamah Mayer-Hirsch.

    Bert Vos

Wonderbaarlijke reis naar de hemel in kinderboek

AMERSFOORT Waarom is hij ziek geworden? Dat is de vraag van de vierjarige Ben-Zion aan God, wanneer er leukemie bij hem wordt geconstateerd. Tien jaar later probeert zijn oma, Nechamah Mayer-Hirsch, daar een antwoord op te geven in het door haar geschreven kinderboek BJ en Beer. De jongen ontmoet God niet, maar hij ontvangt wel genezende hoop en liefde tijdens een wonderbaarlijke reis naar het hemelrijk.

Bert Vos

De kleinzoon van de 76-jarige Nechamah Mayer woont in Israël bij haar zoon en schoondochter. ,,Hoe leg je een kind uit waarom hij ziek is geworden? Dat is bij een volwassene al moeilijk. Hij is nu veertien en het gaat goed met hem. Wij reisden regelmatig naar Israël af in die tijd om ze te ondersteunen. Nu, tien jaar later, kan ik er met hem over praten en kon ik het verhaal schrijven. Want zijn vraag bleef me maar achtervolgen." In die periode had Mayer de rubriek Joods Amersfoort in de Stad Amersfoort. Daarin schreef ze over de ziekte van haar kleinzoon, hoe Arabische en Joodse dokters met elkaar samenwerkten en hoe positief Ben-Zion naar het leven keek. ,,Daar heb ik heel veel positieve reacties op gekregen. Maar ik wilde er iets meer mee dan alleen een verhaal in de krant."

MYSTIEK In BJ en Beer, volgens de schrijfster ook geschikt voor volwassenen, komen mystieke elementen voor uit het Joodse geloof. Zoals de vier aartsengelen rondom het bed van haar kleizoon die elk hun eigen taak hebben en met hem in gesprek gaan. Of de 'vurige reiswagen' waarin BJ en Beer met Metatron, die door God gehaald is en in de hemel woont, een ritje mogen maken. Ook ontmoet de jongen de zielen van kinderen, de nefasjot, die te vroeg zijn overleden en hun leven op aarde nog niet hebben volbracht. ,,Volgens de mystieke kant van het Joodse geloof gaan ze dan weer terug om hun taak af te ronden. Maar God laat het zieltje eerst de hele wereld zien, voordat het afdaalt naar de aarde om in een baby geboren te worden. Op het moment van geboorte tikt de engel het kindje zachtjes op de mond, waardoor het alles vergeten is wat het voor de geboorte beleefd heeft. Het holletje onder de neus doet daaraan denken. Omdat het zieltje het echter niet leuk vindt om de hemel te verlaten, huilt de baby bij de geboorte."

De hemelreis die Ben-Zion met zijn beer heeft gemaakt, was ook een reis die de Amersfoortse schrijfster zelf moest maken, voordat het boek bij de uitgever lag. ,,Het eerste hoofdstuk liep vanzelf. Daarna ging ik scenes die erin staan dromen. De tekeningen, en de afbeelding op de omslag, zijn door mijn vriendin Manon Bonn van der Wees gemaakt. Met haar ben ik het proces ingegaan. De samenwerking ontstond spontaan, zegt Mayer. ,,Ik vertelde haar waar ik mee bezig was, zij bedacht er tekeningen bij, en zo zijn we samen verder gegaan. Het waren geen gemakkelijke onderwerpen. Omdat er woorden uit het Hebreeuws zijn gebruikt heeft de auteur er een verklarende woordenlijst in opgenomen. Het boekje ligt op de toonbank van de Algemene Boekhandel op de Leusderweg en is uitgegeven door uitgeverij Nabijproducties in Nijkerk.