• Archieffoto: Koen Suyk

Amersfoortse huurders meest tevreden met hun woning

AMERSFOORT Amersfoortse huurders zijn het meest tevreden met hun huis. Maar liefst 79 procent van de huishoudens geeft aan (zeer) tevreden te zijn met hun huurwoning. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek onder de 31 grootste gemeenten in Nederland. 

Ook veel Amersfoortse eigenaren van een koophuis zijn tevreden met hun woning. In de Keistad geeft 96,1 procent van de koopwoningeigenaren aan tevreden te zijn met hun woning. Daarmee komt Amersfoort op een derde plaats, na Den Bosch (97,1 procent) en Ede (96,9 procent). Huurders zijn dus vooral tevreden in Amersfoort, maar ook Ede (78,2 procent), Alphen aan den Rijn (77,4 procent) en noordelijke steden als Leeuwarden (75,6 procent), Groningen (75,7 procent) en Zwolle (75,9 procent) scoren hoog. 

MINDER TEVREDEN Toch is een steeds grotere groep niet tevreden met hun woning. Zowel onder huurders als onder huiseigenaren nam de tevredenheid over hun huis de afgelopen jaren af, concludeert het CBS. In Rotterdam zijn huiseigenaren het minst vaak (zeer) tevreden met de koopwoning, gevolgd door Delft en Den Haag. Net als voor huiseigenaren biedt de Hofstad ook voor huurders minder huurplezier. Iets meer dan zes op de tien huurders is tevreden met hun Haagse huurwoning. Ook Alkmaar en Arnhem scoren laag. Van de vier grootste steden zijn zowel huiseigenaren als huurders van een huis in Utrecht het vaakst tevreden met de woning. 

FACTOREN De indeling van het huis, de staat van het onderhoud of de grootte van een tuin of balkon: het zijn allemaal factoren die meespelen in hoe tevreden iemand met zijn woning is. In het driejaarlijkse Woon Onderzoek Nederland (WoOn) keek het statistiekbureau onder andere naar de verschillen tussen huurders en huiseigenaren.

Mensen in een koopwoning zijn over het algemeen vaker tevreden met hun huis dan huurders. Meer dan negen op de tien eigenwoningbezitters zegt (zeer) tevreden te zijn, tegenover zeven op de tien huishoudens in een huurhuis. Overigens waren deze cijfers in eerdere jaren bij beide groepen hoger.

Bekijk in de grafiek hieronder hoe tevreden huurders en woningeigenaren zijn in de 31 grootste gemeenten van Nederland.