• Een willekeurige woning aan de Groen van Prinstererlaan in Amersfoort.

    Google Maps

Woningmarktonderzoek: 'Miljoenenbuurt in Amersfoort valt op'

AMERSFOORT (ANP) Het aantal buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro is flink gestegen. Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa zijn er momenteel 53 van dergelijke 'miljoenenbuurten'. Dat is zes keer zoveel in vergelijking met vier jaar eerder. Ze liggen hoofdzakelijk in de Randstad. Daarbuiten valt Brabant op met miljoenenbuurten in Vught, Oisterwijk en Best. Verder springt volgens de onderzoekers de opkomst van miljoenenbuurten in Almere, Amersfoort en Oegstgeest in het oog.

Naast de meer traditionele miljoenenbuurten zijn er nieuwe, opkomende miljoenenbuurten: buurten die in 2014 nog geen miljoenenbuurt waren, maar sinds 2017/2018 wel een meerderheid aan miljoenenwoningen tellen. Dit zijn onder andere Overgooi in Almere (74 procent miljoenenwoningen), Thorbeckeplein in Amersfoort (54 procent) en Rhijngeest in Oegstgeest (54 procent).

Nederland telt momenteel ruim 53.000 miljoenenwoningen. Dat is een toename van een derde ten opzichte van 2017. De meeste van deze miljoenenwoningen staan in de omgeving Amsterdam. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Gooi en Vechtstreek.

De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar, waar een woning gemiddeld 2,5 miljoen euro waard is. De goedkoopste straat bevindt zich in Terneuzen. In de Tholensstraat wisselt een woning gemiddeld voor 90.000 euro van eigenaar.