Loeve: ,,Zijn tweede boek heeft veel dezelfde elementen maar is anders van opzet: namelijk veel flashbacks in combinatie met de actualiteit van nu.”
Loeve: ,,Zijn tweede boek heeft veel dezelfde elementen maar is anders van opzet: namelijk veel flashbacks in combinatie met de actualiteit van nu.” Boekhandel Riemer
Boek van de maand́

‘Spiegeldagen is schitterend vervolg op Land van Echo’s’

27 maart 2024 om 14:51 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve van boekhandel Riemer een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.
Deze maand is dat: Spiegeldagen, door Mark H. Stokmans.

Loeve: ,,Met Land van echo’s (zijn debuut) won hij terecht de boekhandelsprijs van 2023. Het broeierige Spaanse familieverhaal vol liefde, politiek en natuur krijgt nu eindelijk een schitterend vervolg: Spiegeldagen.” 

PERSPECTIEF

,,Voor degenen die zijn debuut hebben gelezen gaat het daar voornamelijk over Herman, die een bestaan opbouwt nadat hij als soldaat uit de WO I, half dood in Spanje neerstrijkt. Hij wordt grootgrondbezitter, wat hem in de problemen brengt en voor een groot dilemma stelt. Prachtig er doorheen verweven zijn de familieperikelen en de prachtige natuurbeschrijvingen. Zijn tweede boek heeft veel dezelfde elementen (veel liefde, haat en vriendschap) maar is anders van opzet: namelijk veel flashbacks in combinatie met de actualiteit van nu.”

PEPA EN HERMAN

,,Want was het eerste boek van Herman, het tweede boek is van Pepa. Pepa komt in het eerste boek ook voor. Ze heeft iets met Don Herman, maar trouwt toch met een ander met wie ze kinderen krijgt. In het nieuwe boek moet je een heel grote sprong maken: Herman is dood en zijn kleinzoon Ruben is makelaar en krijgt de opdracht van zijn broer, zus en moeder, om het grote huis en landgoed te verkopen. Hij twijfelt, krijgt er ruzie om en kan maar niet beslissen. Er volgt een zoektocht die een heel boek duurt.” 

FLASHBACKS

,,Met hulp van de hoogbejaarde en rasoptimist Ortolanie maakt hij de balans op. Zijn beslissing valt als hij uiteindelijk teruggaat vanuit Nederland naar Spanje. Als hij het huis op de berg weer binnengaat, komen de herinneringen boven, gaan de muren weer spreken en lezen we in de flashbacks alles over Pepa en Herman. En juist dat maakt het boek zo knap en intrigerend want de flashbacks gaan verder terug naar de tijd voordat Land van Echo’s begon.
Er is te veel moois om op te noemen: de prachtige taal (sommige Spaanse woorden al dan niet vertaald), de mooie zinnen (,,Er zijn mensen die hun afdruk in je achterlaten”, zegt Pepa over Herman) en de heerlijke personages die je honderden bladzijdes gaan vergezellen. Wat was het een feest om te lezen.”

BOEKENCLUB

,,Met onze Riemer Boekenclub gaan we dit boek bespreken op dinsdag 7 mei. Je kunt je hiervoor aanmelden op onze website www.boekhandelriemer.nl.
Als je het boek wilt lezen (en wie niet?) kun je bij ons een gesigneerd exemplaar kopen. Wees er snel bij, ik heb er een beperkt aantal”, adviseert Loeve.

Boekhandel Riemer
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
Tel: 033 456 0804
www.boekhandelriemer.nl
amersfoort@boekhandelriemer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie