Zelfverdedigingslessen in Martinuskerk

Carole Kuis

HOOGLAND Alle vrouwen en meiden die zich met meer zekerheid op straat willen begeven, overdag maar zeker ook in het donker, kunnen zondag 8 februari van 15.00 tot 16.30 uur deze workshop onder leiding van Darren Simon volgen. Initiator is Mariella Gauhara van Praktijk EastWest: ,,Je leert trucs en simpele technieken met elementen uit Jui Jitsu, Muai Thai, Thai boksen en overige beproefde zelfverdedigingssystemen, met de bedoeling om snel een aanvaller buiten spel te zetten.

,,Hoe sterker je tegenstander, des te beter is het voor jou. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar je gebruikt dan die kracht in combinatie met de geleerde technieken, zoals trappen, grijpen en ontwijken. Je hoeft overigens geen topconditie te hebben, het gaat deze middag puur om de technieken", legt Mariella uit.

Vanuit haar praktijk waarin ze onder andere yoga, buikdansen en klankmeditatie geeft, heeft Gauhara een grote affiniteit met de Oosterse filosofie en levenswijze: ,,Lichaam en geest zijn naar mijn mening nauw met elkaar verbonden. Als je, je zeker voelt, dan straal je dat ook uit en dat geeft een goed gevoel. Angst is een slechte raadgever. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat vrouwen gewoon op straat kunnen lopen, zonder allerlei narigheid naar het hoofd te krijgen, of zelfs ongewenst betast te worden. Een tijdje geleden liep ik met een vriendin in Zaandam. Je wilt niet weten waar we allemaal voor uitgescholden werden. Vrouwen zijn geen publiekelijk bezit. Gelukkig zijn dit uitwassen, maar het kan geen kwaad wanneer dames zich goed kunnen weren. Vandaar deze workshop die goed aansluit bij mijn andere activiteiten. De nadruk ligt echt op verdedigen alleen in geval van nood. Via mijn netwerk ben ik in contact gekomen met docent Darren Simon. Ik zal er overigens zelf ook bij zijn", aldus Mariella.

KERK ALS LOCATIE De plek waar de workshop plaatsvindt, zal menigeen als een contradictie in de oren klinken, maar niets is minder waar. ,,Ik ben erg blij met de medewerking vanuit de Martinuskerk. Voor mijn klankschalenmeditatie en het feit dat de akoestiek daar geweldig is, ben ik op zeker moment in de Martinus terecht gekomen. De contactpersoon stond er na mijn uitleg helemaal achter. Belangrijk was en is overigens wel, dat wat er gebeurt niet in strijd is met het geloof. Dat waren de klankschalen niet en is bij de zelfverdedigingstechnieken ook geenszins het geval. Vandaar dat we gelijk toestemming kregen voor het gebruik maken van de Don Bosco zaal. Er is al een workshop geweest en die is goed ontvangen. Als je vijf belangrijke dingen ter verdediging weet, kun je je al redden. Mocht er behoefte aan zijn, dan volgt er nog een." De prettige samenwerking blijkt overigens ook uit het feit dat Gauhara gevraagd is om tijdens de dienst in de kerk zondag 8 februari, voor de workshop Oosterse Zelfverdediging, een demonstratie met haar klankschalen te geven. ,,Ik ben daar erg trots op en nu al volop bezig met de voorbereiding. Belangstellenden voor de workshop kunnen zich overigens nog aanmelden via mijn website", besluit Mariella.

Meer informatie: Gauhara@kpnmail.nl.