• Mevrouw Smulders en vrijwilligster Marijke.

    Yolande van der Valk

Zeventigjarige De Zonnebloem altijd op zoek naar vrijwilligers

VATHORST Dit jaar bestaat de Nationale Vereniging de Zonnebloem 70 jaar. Al die jaren zetten vrijwilligers alles op alles om mensen van 18 jaar en ouder met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten. De vereniging zoekt altijd naar vrijwilligers, zo ook in Amersfoort Vathorst.

Bianca van der Linden-Snel

Ellie Doornenbal en Yolande van der Valk zijn vanaf de start van de afdeling Vathorst in 2014 de twee pilaren van deze Zonnebloemafdeling. ,,Het is met name niet eenvoudig om vrijwilligers te vinden. Er wordt continuïteit gevraagd en je moet een rolstoel kunnen duwen. Wij zouden het geweldig vinden om meer jongeren te verwelkomen, maar merken vaak dat mensen te druk zijn. Vrijwilligerswerk geeft echter veel voldoening. Wij bieden het ook aan als een maatschappelijke stage of bedrijfsuitje", zegt Ellie Doornenbal. Jan Willem van Barneveld is vrijwilliger en sinds kort ook voorzitter: ,,Vroeger ging ik wekelijks op bezoek bij mijn moeder. Na haar overlijden, drie jaar geleden, had ik deze tijd over. Ik ga nu wekelijks naar een meneer, voor een kop koffie of een wandeling. Je merkt dat mensen zich verheugen op ons bezoek. Even een ander gezicht, een ander gesprek. Ik vind het mooi om de verhalen van vroeger te horen. Je krijgt zoveel waardering terug als je tijd voor iemand neemt. Bovendien, met al die leuke uitjes kom je zelf ook nog eens ergens."

UITJES Deelnemers krijgen een persoonlijke uitnodiging voor alle uitjes. Bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Vathorst leveren ze vervolgens het deelnamestrookje in. De activiteiten zijn daar, op de website of facebookpagina, terug te vinden. De uitjes variëren van het Dolfinarium tot een huifkarrentocht, van zandsculpturen bekijken tot een bezoek aan de Ikea. ,,Op 15 april gaan we bijvoorbeeld met de bus naar Hermitage in Amsterdam en deze zomer staat het strand in Scheveningen op het programma. Als vrijwilliger betaal je niets, de gasten betalen een eigen bijdrage. Dit is de kostprijs of minder. Onze vereniging leunt volledig op giften, donateurs en de lotenverkoop, die binnenkort weer van start gaat", vertelt Yolande.

VAKANTIE De Zonnebloem biedt op maat gemaakte vakanties aan voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo is het mogelijk om een paar dagen mee te gaan varen met het bekende grote Zonnebloemschip. ,,Mensen met een fysieke beperking, vooral jongere mensen, voelen vaak een drempel om zich aan te melden. Ze weten vaak niet wat ze moeten verwachten. Maar zodra ze zijn geweest zijn ze niet meer weg te slaan", zegt Ellie met een glimlach.

Het is dit jaar alweer 70 jaar geleden dat de Zonnebloem werd opgericht. Dat wordt gevierd met leuke acties. Om alle vrijwilligers in het zonnetje te zetten is er later dit jaar een groot feest in het Hart van Vathorst.

Meer op www.zonnebloem.nl, www.facebook.com/dezonnebloemvathorst.