• Gemeente Amersfoort

Zorgen over horeca in sportcomplex Amerena; tekort aan vrijwilligers dreigt

AMERSFOORT De toekomst van de sporthal Amerena ziet er zorgwekkend uit, nu een van de drie betrokken sportclubs kampt met een bestuurscrisis. Dit schrijft raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014) in schriftelijke vragen. Stoelinga constateert dat de zwemclub ZPC over te weinig bestuursleden en vrijwilligers beschikt. Weet wethouder Hans Buijtelaar dat, en gaat hij erover in gesprek met de club? 

Jeroen de Valk

De zorgen worden ingegeven door een verslag van een ledenbijeenkomst op www.zpc-amersfoort.nl van ZPC-secretaris Ronald Pijtak. Hieruit blijkt dat het bestuur van ZPC over slechts drie leden beschikt, terwijl het er minimaal vier zouden moeten zijn. Verder is er een tekort aan vrijwilligers; zowel bestuursleden als vrijwilligers lijken af te haken vanwege de grote werklast, nu de opening van Amerena rond april dit jaar naderbij komt.

Pijtak schrijft: ,,De leden uitten kritiek over het gebrek aan communicatie over de financiën van de vereniging en over de ontwikkelingen richting Amerena.''

VRIJWILLIGERS Er werd ook geklaagd over 'het tekort aan bestuursleden versus de werklast die er ligt en het algemene tekort aan vrijwilligers die taken binnen de vereniging moeten oppakken'.

De resterende bestuursleden nemen de kritiek ter harte en zegden toe dat er eind januari meer duidelijkheid zal worden verschaft: hoe staan de financiën ervoor en welke stappen worden er gezet om vrijwilligers te trekken?

Stoelinga maakt zich vooral zorgen over de horecavoorzieningen in Amerena, die immers hoofdzakelijk door vrijwilligers draaiende moeten worden gehouden.

Eerder vorig jaar werd er al verhit gedebatteerd over de horeca van Amerena, die gedurende de eerste drie jaar in totaal enkele tonnen subsidie zal ontvangen. Oppositieleden spraken van 'staatsteun', die moeilijk uit te leggen valt sinds buurthuizen de deuren moesten sluiten.

Ook werd er betwijfeld of de horeca na drie jaar werkelijk op eigen benen kan staan.