• Jasper Wolsing (L) en Eric Spithoven voor het nieuwe sportcomplex Amerena in het Hogekwartier.

    Jaap Hengeveld

Zwemloop bij opening Amerena

Een heel weekend vol activiteiten

AMERSFOORT Het openingsweekeinde van het splinternieuwe sportcomplex Amerena, gelegen in het eveneens o zo nieuwe Hogekwartier, staat bol van de sportactiviteiten. Eric Spithoven is vanuit zijn rol als programmamanager nauw betrokken bij alles rondom de opening van het nieuwe zwembad, in het weekend van 20, 21 en 22 april.

Zwemmen en hardlopen tijdens openingsweekeinde nieuwe zwembad. Verder Koningsspelen, een kampioenswedstrijd dames waterpolo, zwemmen, duiken, reddingszwemmen, dans, volleybal, heel veel clinics, muziek, en een zwemloop.

,,Onze insteek is iedereen de gelegenheid geven Amerena te ontdekken. We beginnen op vrijdag met activiteiten rondom de Koningsspelen, zaterdag is het open huis en zondag organiseren we een Join Volleybaltour en een zwemloop. Allemaal in samenwerking met de verenigingen!"

ZWEMLOOP Een zwemloop, en waar moeten we dan aan denken?, vragen we aan Spithoven. ,,Simpel; zwemmen en hardlopen, en dus in die volgorde. Na gesprek met de Stichting Sportpromotie kwamen we op het idee een zwemloop te organiseren en waarbij het voor iedereen mogelijk moest zijn om deel te nemen. Dus geen 'harde' wedstrijd in triatlonstijl, waar je met een groep tegelijk te water gaat in één baan. Bij de Amerena Zwemloop gaat er elke 15 seconden een deelnemer te water. Dat zwemt een stuk relaxter hoor!"

In Amerena zijn straks meerdere sportverenigingen gevestigd en uiteraard ook de Amersfoortse zwem- en polovereniging ZPC Amersfoort. Jasper Wolsing staat zijn mannetje als keeper in het heren 6 poloteam van ZPC Amersfoort, maar heeft ook een zwak voor (hard) lopen. ,,Tja, ik heb sportieve ouders. Han, mijn vader is een fanatiek hardloper. Ik heb de 'zware' taak op mij genomen de zwemmers van mijn ZPC te bewegen ook eens een stukje te gaan rennen. Weet je, Amerena is echt prachtig gelegen. Als deelnemer aan de zwemloop ren je zo het zwembad uit, het groene Waterwingebied in. Daar hebben we een route uitgezet van 2 en 5 kilometer, via de Rustenburgerweg, naar de Oude Lageweg op De Wieken."

Volgens Jasper Wolsing zijn er twee hoofdonderdelen, de 200m/2km speciaal voor duo's en daarna voor kinderen. Laatste onderdeel is de 500m/5km voor volwassenen. ,,Het keerpunt van de looproute van de 5 kilometer is op het Accupad", legt Wolsing uit. ,,Het keerpunt van de 2 kilometer is op de Wieken. Onderweg zorgen we voor live muziek, o.a. een vette drumband. Wie niet echt van hardlopen houdt, mag 'm ook wandelen hoor!"

Volgens de beide organisatoren finishen de deelnemers op een speciaal podium vóór de entree van de majestueuze Amerena. ,,Fotomomentje!", lacht Spithoven. ,,Je tijd wordt geregistreerd middels een bandje met chip om je enkel. Zo kunnen we direct alle uitslagen publiceren. Deelnemers krijgen -als ze op tijd inschrijven- allemaal een prachtig T-shirt, als herinnering."

w [www.amerenazwemloop.nl