1 op de 3 Tweedehandsauto’s heeft verborgen problemen

02-09-2019, 09:22 |Van onze partner

Maar liefst een op de drie gebruikte auto’s heeft verborgen problemen die niet staan aangegeven in de autohistorie. Uit gegevens van de Autoverleden.nl blijkt dat een derde van alle auto’s een verborgen auto geschiedenis heeft en dat er dagelijks 75 auto’s als gestolen worden geïdentificeerd.
 

Voorkom het kopen van een schade auto
Voertuigen kunnen diverse verborgen gebreken hebben. Dit kan variëren van achterstallige betalingen tot auto’s die de dupe zijn van kilometerfraude. In het laatste geval betekent dit dat er minder kilometers op de teller staan dan dat er daadwerkelijk mee zijn gereden. Bovendien kan een tweedehandsauto in het verleden gestolen zijn of verborgen financiële lasten bij zich dragen. Het kopen van een occasion kan om deze redenen tot onaangename verrassingen zorgen. Desondanks zijn er manieren om achter het verleden van een auto te komen, zodat de kans op een miskoop tot een minimum wordt beperkt.
Op het moment dat u een nieuwe auto wilt aanschaffen is het van cruciaal belang om een potentieel probleem te herkennen. De meest voorkomende issues hebben wij voor u op een rijtje gezet. Zo weet u precies waar u op dient te letten bij de aankoop van een tweedehandsauto.
 

Hoe kunt u kilometerteller fraude herkennen?
Kilometerteller fraude is een van de meest voorkomende problemen bij occasions. Het terugdraaien van de kilometerstand zorgt namelijk dat de auto in waarde stijgt. Heeft u een auto op het oog met een digitale kilometerteller? Dan is de kans groot dat hiermee gesjoemeld is. Een digitale teller kan namelijk eenvoudig worden veranderd door het aansluiten van een laptop met een bepaalde software. U kunt dit herkennen door naar de onderhoudsgeschiedenis van het voertuig te kijken. Let erop of de teller jaarlijks gestaag stijgt. Zit er plots een daling in de geschiedenis, dan heeft u te maken met tellerfraude. Bij
het ophalen van een auto is het altijd verstandig om te checken of de kilometerstand nog hetzelfde is dan bij de bezichtiging. Het is namelijk niet ongewoon dat de kilometerstand voor een bezichtiging tijdelijk wordt verlaagd maar vervolgens bij de aankoop enorm omhoog is geschoten.
 

Het klonen en ringen van auto’s
Gestolen auto’s hebben vaak te maken met identiteitsfraude. Dit fenomeen, ook wel klonen genoemd, houdt in dat gestolen auto’s de identiteit van een legaal model krijgen. U kunt dit herkennen door goed te checken of de auto overeen komt met het registratiedocument. Neem bij een verdachte situatie altijd contact op met de RDW. Een andere oplichtingsmethode die veel lijkt op klonen is het ringen van auto’s. Hierbij krijgt een gestolen voertuig een nieuwe identiteit, namelijk die van een afgeschreven auto. Ondanks dat u de kans heeft om alsnog een auto met verborgen gebreken te kopen, is dit niet illegaal. Om te voorkomen dat u een “geringde auto” koopt is het verstandig om te controleren of het chassisnummer van de auto overeenkomt met de registratie documenten.

Tips en tricks voor het kopen van een occasion
Bij het kopen van een occasion is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen autofraude. Naast de bovenstaande tips kunt u ook nog verdere maatregelen nemen. Kunt u bijvoorbeeld enkel met contact geld betalen, dan kan het zijn dat u met oplichters te maken heeft. Contant geld is namelijk lastig traceerbaar en daardoor geliefd bij criminelen. Bovendien is het verstandig om de gegevens van het registratiedocument te controleren. Ook kunt u via de site Autoverleden.nl het volledige rapport opvragen over de geschiedenis van het voertuig. Zo weet u zeker dat u geen sjoemelauto koopt.