Een veilige werkvloer door betrokken werknemers

05-11-2019, 11:30 |Van onze partner

Als de werkzaamheden van jouw bedrijf risico’s met zich meebrengen, is het van groot belang om veilig te werken. Je wilt immers niet dat jouw werknemers een ongeval meemaken, wat jammer genoeg nog te vaak gebeurt. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de bouwsector, dan wordt de kennis van jouw werknemers over veilig werken elke tien jaar getest als je van het VCA diploma een verplichting maakt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers deze kennis niet vergeten? We geven je graag 4 tips om jouw werknemers geregeld te betrekken bij veilig werken!

#1: Haastwerk is gevaarlijk werk
Eén van de grootste redenen waarom veiligheidsregels soms wat genegeerd kunnen worden, is tijdsdruk. Als iets snel moet gebeuren, worden de kantjes er wel eens vanaf gelopen. Zorg er dus als bedrijf voor dat jouw werknemers voldoende tijd krijgen om de werkzaamheden uit te voeren, zoals het hoort.

#2: Voeg overal triggers toe
Ken je de truc van feestposters in toiletten hangen? Daar weet je dat iedereen ze ziet … Hetzelfde werkt met reminders over veilig werken. Hang dus zeker een poster met tips naast het koffiezetapparaat en houd openbaar bij hoeveel dagen er al geen ongeval meer is geweest. Deze tips kun je ook opnieuw vermelden in allerlei interne communicatie, zoals een maandelijkse nieuwsbrief.  

#3: Het belang van VCA
Een VCA diploma voor een werknemer en een VCA certificaat voor een bedrijf zijn niet wettelijk verplicht. Toch eisen steeds meer opdrachtgevers dat bedrijven een certificaat kunnen voorleggen, waardoor bedrijven weer eisen dat hun werknemers hun VCA Basis of VCA VOL kunnen aantonen. Geef het goede voorbeeld en eis als werkgever dat al je werknemers hun VCA behalen. Deze cursus leert jouw werknemers niet alleen alles over de wet- en regelgeving om veilig te werken; er wordt ook nadruk gelegd op praktijkgerichte voorbeelden. VCA cursussen worden overal in Nederland gegeven, dus je kunt ook makkelijk in Amersfoort, dicht bij jou in de buurt, een cursus volgen.

#4: Gebruik de toolboxmeeting
Weet jij als werkgever wat de gevaarlijkste plekken zijn van de werf waar jullie nu op werken? Jouw medewerkers weten de knelpunten vast! Bespreek deze tijdens de toolboxmeeting. Deze meeting is het ideale moment om jouw medewerkers aan het woord te laten. Uiteraard is het ook erg belangrijk om de besproken punten op te pakken. De toolboxmeeting kan ook worden gebruikt om veiligheidspunten te herhalen, zoals door video’s te tonen.