Geld besparen op energie en gas? 6 mogelijkheden

03-10-2019, 15:55 |Van onze partner

Er zijn allerlei manieren om wat geld te besparen: zeker wanneer het om de vaste lasten gaat. Het besparen op zaken als energie en gas is een win-win situatie. Niet alleen bespaar je op de kosten, maar je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu! Maar hoe pak je dit nu eigenlijk aan? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. Vind de juiste energieleverancier
Neem na de looptijd van je contract altijd even de tijd om de leveranciers van stroom en gas te vergelijken. Zo weet jij in no-time of jij nog wel gebruik maakt van een duurzame leverancier, en of de tarieven die jij voor je energie betaalt nog wel de meest scherpe en voordelige zijn. Vind je een andere aanbieder die jou meer service voor een lager budget biedt? Dan is een overstap zo gemaakt en kun je al snel een paar tientjes per maand besparen.
 

2. Sluipverbruik voorkomen
Laat jij ook regelmatig apparatuur op stand-by staan? Dan is de kans groot dat dit apparaat wel 75% van zijn energie verbruikt; ook wanneer het niet in gebruik is. Kijk dus altijd even goed of al je apparaten daadwerkelijk afgesloten zijn. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan een brandend lampje zoals bijvoorbeeld bij een televisie die op stand-by staat, of een telefoonlader die nog steeds warm aanvoelt in het stopcontact zonder dat er een telefoon aangesloten zit. Sluit apparaten écht af en verwijder eventueel de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen.
 

3. Stap over op LED verlichting

Heb jij nog oude spaarlampen of halogeenlampen in de woning? Dan is het verstandig om deze voor LED lampen te vervangen. De LED lampen zijn wat duurder in aanschaf, maar gaan vervolgens wel 10 jaar mee en zijn zo’n 75% zuiniger dan de oude halogeen- of spaarlampen! Daarnaast gebruikt een LED lamp direct het volle vermogen, zonder energie te verspillen aan de opwarmtijd.
 

4. Installeer bewegingssensoren
In sommige ruimten zoals het toilet of de berging wordt regelmatig vergeten de verlichting uit te zetten na gebruik. Door bewegingssensoren te installeren zorg je ervoor dat de verlichting automatisch aan- en uitgaat en verspil je niet onnodig veel energie.
 

5. Investeer in energiezuinige apparaten
Kijk bij alle apparaten die je aanschaft naar het energielabel. Van je gasfornuis tot de koelkast; een A+++ label garandeert een energiezuinig apparaat en hierdoor minder maandelijkse kosten.
 

6. Zorg voor goede isolatie
Pak de isolatie van je woning eens goed aan en dicht kieren en spleten om een onnodig hoge energierekening te voorkomen. Niet alleen zorg je zo voor minder warmteverlies, maar je verhoogt ook nog eens de waarde van je woning!