Verkeersregels in Duitsland

04-09-2019, 08:36 |Van onze partner

In Duitsland gelden er andere regels op de weg dan in Nederland. Zo zijn de verkeersregels rondom bijvoorbeeld alcohol in het verkeer, voorrang verlenen, en de snelheid op de Duitse snelwegen anders dan bij ons thuis. In dit artikel leest u alles over de verkeersregels in Duitsland.

Veilig op de weg
In Duitsland zijn er andere regels als het gaat om alcohol in het verkeer. Een bestuurder van 21 jaar of ouder mag in Duitsland niet meer dan 0,5 promille alcohol in zijn of haar bloed hebben tijdens het rijden. Bent u als bestuurder jonger dan 21 of heeft u uw rijbewijs korter dan 2 jaar, dan mag er zelfs helemaal geen alcohol in het bloed zitten. Houd hier dus rekening mee.

De regels voor het gebruik van mobiele telefoons in Duitsland komen voor een groot deel overeen met die in Nederland, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. In Nederland mag u uw mobiele telefoon vasthouden als de auto stilstaat, in Duitsland moet dan ook de motor zijn afgezet. Uiteraard is handsfree bellen wel toegestaan. Let wel op: deze regels gelden ook voor een tablet, iPod, iPad, e-reader en vergelijkbare apparaten. Navigeren is wel toegestaan, mits het apparaat in een houder zit. Als u in de file rijdt in Duitsland, zal het u opvallen dat de auto’s op de linkerbaan meer naar links neigen en de auto’s op de rechterbaan meer naar rechts (zelfs tot op de vluchtstrook). Dit is in Duitsland heel normaal, men noemt dit een ‘Rettungsgasse’. De ‘’rijbaan’’ die nu ontstaat tussen de auto’s is bedoeld voor hulpdiensten. Zodoende zijn deze nu niet afhankelijk van de vluchtstroken. Het is dus standaard om bij een file ruimte te maken, doet u dit niet, dan riskeert u een boete. Bent u van plan om tijdens de wintermaanden naar Duitsland te gaan, let dan goed op winterbanden. Waar de keuze in Nederland bij de bestuurder ligt, zijn in Duitsland winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid).
 

Snelheden in Duitsland
In Duitsland bestaat de Autobahn, dit zijn stukken van de Duitse snelwegen zonder snelheidslimiet. Dit is heel fijn om snel door Duitsland heen te rijden, maar het betekent ook dat u beter op moet letten dan op een normale snelweg. Kijk voordat u opschuift naar de linkerbaan goed of er misschien niet iemand aankomt die veel harder rijdt dan u, dit kan een gevaarlijke situatie opleveren. Als u op de linkerbaan zit, wees dan niet bang om snelheid te maken en doe mee met het verkeer. Andersom is het ook belangrijk dat u goed oplet of er misschien auto’s vanaf de rechterrijbaan naar links komen op het moment dat u hard aan komt rijden. Probeer uw snelheid te matigen als u langzaam rijdende voertuigen in gaat halen, zo creëert u een veiligere situatie. Snel rijden kan heel leuk zijn, maar het is ook gevaarlijk. Let te allen tijde goed op. De stukken Duitse snelweg die geen Autobahn zijn, hebben vaak een snelheidslimiet van
120 km/u. De standaard wegen buiten de bebouwde kom gaan vaak tot 100 km/u. In Duitsland is afstand houden een belangrijk onderdeel van de snelweg. De vuistregel is: snelheid gedeeld door twee. Rijdt u bijvoorbeeld 120 km/u, dan moet u minstens 60m afstand houden. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete.

Goed om te weten
In Nederland zijn er bestuurders die gebruik maken van apps of radarapparatuur om flitspalen, trajectcontroles en laserguns te detecteren. In Duitsland is dit te allen tijde verboden. Een app moet helemaal zijn verwijderd van de telefoon en een radar moet zijn verwijderd uit de auto. Rotondes zijn in Duitsland op sommige punten anders dan in Nederland. Zo geeft men in Duitsland pas richting aan op de rotonde wanneer zij afslaan. U mag geen links aangeven als u de derde afslag neemt, zoals u misschien in Nederland bent gewend. Heeft een rotonde geen voorrangsbord? Dan moet u richting aangeven als u de rotonde oprijdt en wanneer u deze weer verlaat. Daarnaast moet u tijdens het verlaten van de rotonde voorrang geven aan voetgangers terwijl auto’s die de rotonde oprijden geen voorrang hoeven te verlenen aan voetgangers.
 

Duitse milieusticker
In Duitsland is het sinds een aantal jaren verplicht om een Duitse milieusticker te hebben. Dit is vooral bedoeld als maatregel tegen dieselmotoren, die erg vervuilend kunnen zijn voor de steden. Op basis van de voertuigspecificaties kunt u een milieusticker aanvragen. In de meeste Duitse steden krijgt u alleen toegang met een groene milieusticker. De regels omtrent milieustickers worden steeds strenger, waardoor een groot deel van de oudere dieselvoertuigen geen steden meer kunnen bezoeken. Je kunt een milieuvignet voor Duitsland aanvragen via Duitsemilieusticker.nl Met een milieusticker kunt u goed voorbereid op pad en voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens de reis. De gegevens van uw voertuig worden door een medewerker gecheckt om fouten in de sticker te voorkomen. Als u de sticker voor 17:00 bestelt, heeft u deze de volgende dag al in huis. Benieuwd wat voor sticker u nodig heeft voor specifieke steden in Duitsland? Bekijk dan de informatiepagina op duitsemilieusticker.nl over de verschillende eisen die de steden stellen. Zo weet u precies wat u kunt verwachten op de Duitse weg.