• Zo´n zesduizend hardlopers doen mee aan de Marathon Amersfoort op zondag 18 juni.

    Bastiaan Heus

'Amersfoort is een echte loopstad'

AMERSFOORT Ruim zesduizend hardlopers staan over een week of zes op het Eemplein klaar voor de start bij de zevende editie van de Marathon Amersfoort.

Het is de zesde editie op rij, want in de jaren 2010 en 2011 is er geen marathon georganiseerd. ,,Tijdens Amersfoort 750 jaar in 2009 was het idee een eenmalige stadsmarathon te organiseren", zegt Jaco Uittenbogaard, voorzitter van de Stichting Marathon Amersfoort. ,,Niemand had toen gerekend op zo'n grote opkomst. Tienduizend deelnemers! Onze toenmalige burgemeester Albertine van Vliet liep heel rustig de 5 kilometer uit. Ze moest onderweg natuurlijk de nodige handen schudden. Het mirakel viel ons 's avonds pas op na het bestuderen van de uitslagen. Ze was als 1259e over de finish op de Stadsring gekomen. Precies het jaartal waarin Amersfoort stadsrechten verwierf!"

Tijdens die eerste editie in 2009 liepen de deelnemers door de brandweerkazerne, de Wagenwerkplaats, Dierenpark Amersfoort en zelfs dwars door station Amersfoort Centraal. ,,Nu zie je die insteek van ons toenmalige idee opeens heel populair worden in Nederland", legt Uittenbogaard uit. ,,Onder de titel 'Urban Trails' lopen deelnemers door kerken, metrostations en winkelpassages. Ik begrijp die interesse wel. Mensen willen afwisseling, en vermaak."

VERRASSINGEN De huidige aanpak van de organiserende stichting houdt zeker rekening met deze ontwikkeling. Met muziek en ander spektakel worden deelnemers aan de Marathon Amersfoort onderweg verrast door deze kleine culturele mirakels. Uittenbogaard: ,,De Marathon Amersfoort is nadrukkelijk een evenement voor iedereen; beginnende hardlopers, ervaren duursporters, maar ook wedstrijdatleten. Iedereen is welkom en iedereen kan genieten van onze prachtige route langs de Eem en over de singels van de binnenstad."

Het team van de sportieve voorzitter is gedurende het hele jaar druk met het organiseren van activiteiten. ,,Op dit moment verzorgen we speelse loopclinics op Amersfoortse basisscholen. Elke eerste zondag van de maand organiseren we een ParkRun, door een Amersfoorts park, waar iedereen gratis aan kan deelnemen. En volgende week maandag draaien we een film over een… hardlopende bankovervaller in Theater De Lieve Vrouw. Een Nederlandse primeur!"

MEANDER Op maandagavond 22 mei wordt in samenwerking met sponsor Meander Medisch Centrum een bijeenkomst georganiseerd over hardlopen en gezondheid. ,,Vorig jaar zat het auditorium in Meander MC bomvol. Met onze marathon, onze maandelijkse ParkRuns en met dergelijke bijeenkomsten willen we nadrukkelijk een bijdrage leveren aan een gezonde stad. De gemeente doet daar ook z'n uiterste best voor vind ik. Kijk maar naar de uitrol van die beweegrondjes. Amersfoort is een echte loopstad. De buitenruimte, zoals ze dat noemen op het stadhuis, is in Amersfoort uitermate geschikt voor sportieve activiteiten."

Meer op www.marathonamersfoort.nl.