• ANP Foto

Amersfoortse schoonspringster naar Olympische Spelen

AMERSFOORT (ANP) De Amersfoortse schoonspringster Celine van Duijn heeft zich dinsdagochtend geplaatst voor de Olympische Spelen. De 26-jarige haalde bij het WK in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju de finale op de 10-metertoren, waarmee ze een ticket naar Tokio verdiende.

Jeroen van der Veer

,,Ik kan het nog niet helemaal beseffen",aldus een dolgelukkige Van Duijn. ,,If you can dream it, you can do it! My dream came true: qualified", reageert ze op whats-app aan De Stad Amersfoort. Eerder sprak ze in deze krant al over haar ambitie om de Olympische Spelen te halen en dit is nu werkelijkheid geworden. 

De Europees kampioene eindigde in de halve finale als elfde met een score van 309,55, iets meer dan in de kwalificatie toen ze dertiende werd met 301,50. De beste achttien schoonspringsters uit de kwalificatie gingen door. Van Duijn wist vervolgens ook genoeg punten te scoren om zich bij de twaalf finalisten te scharen en daarmee kwalificatie voor de Spelen af te dwingen.

,,Het behalen van de halve finale was al heel gaaf", aldus de schoonspringster die vorig jaar iedereen verraste door bij de EK in Edinburgh goud te veroveren op de toren. ,,En dan weet je dat je nog een tandje bij moet zetten. Ik begon gewoon weer vanaf nul en dacht: het is alles of niets. Vandaag is dé dag waarop ik alles moet geven wat ik heb." Het resulteerde in een ticket naar Tokio.

Van Duijn gaat woensdag vrijuit de finale in. Een podiumplaats lijkt niet realistisch, gezien het grote verschil met de top. De Chinese Yuxi Chen domineerde in de halve finale met een score van 407,95 punten na vijf sprongen. "Mijn dag kan al niet meer stuk. Ik ga de finale vooral met plezier springen. Alles geven, maar wel een keer genieten, want er hangt nu even niet meer alles van af", aldus Van Duijn.