• SONY DSC

    Amsvorde

Amsvorde zet in op damesselectie

AMERSFOORT Sinds het begin van het seizoen is Amersfoort een dames elftal rijker. Na jaren van afwezigheid heeft voetbalvereniging Amsvorde weer een dames elftal ingeschreven bij de KNVB. De club is ambitieus en ziet het als het begin van een avontuur.

Een van de kartrekkers is de voorzitter (Luuk van Bommel) zelf. ,,Als je bij Amsvorde als meisje voetbalde wist je een ding zeker; ik kan hier voetballen tot mijn achttiende en daarna moet ik naar een andere vereniging uitkijken." De voorzitter wilde deze gedachten doorbreken en zo de meiden ook na hun achttiende een kans te bieden om te voetballen bij Amsvorde. ,,Het mes snijdt overigens aan twee kanten. De meiden kunnen blijven voetballen bij Amsvorde en de jeugdspeelsters worden er enorm door gemotiveerd. Zij zien elke week het damesteam trainen en voetballen, dat wil je dan later zelf ook. Dus die meiden gaan er naartoe leven en nog beter hun best doen, want je wilt in dat team eindigen. Naast doorstroom gaat de kwaliteit van de jeugd dus ook omhoog."

HET BEGIN Net voor de zomer werd het idee concreet. Van Bommel sprak zijn wens uit binnen het bestuur en ging samen met Marck van Asselt (medebestuurslid en verantwoordelijk voor de technische zaken) aan de slag. Er volgden oriënterende gesprekken om de haalbaarheid te toetsen. De speelsters uit MO19 werden gevraagd of zij wilden doorstromen en potentiele nieuwe speelsters werden gevraagd zich aan te melden. Toen de kans van slagen groot genoeg bleek is het tweetal begonnen met het invullen van de randvoorwaarden. De belangrijkste vervolgstap was de trainer. In een vroeg stadium had de voorzitter al de beoogde trainer gepolst om onderdeel uit te gaan maken van zijn plan. Ron van Burgsteden was in zijn ogen de juiste trainer voor het team. ,,Ik ken Ron als trainer uit de periode dat ik zelf in de selectie speelde. Ik wist ook dat hij inmiddels een damesteam van Hoogland trainde maar dat hij daar aan het einde van het seizoen mee zou gaan stoppen. Ik zag dus een ideale situatie ontstaan". Van Burgsteden was vanaf het begin enthousiast over de plannen en wilde graag onderdeel uitmaken van het avontuur.

RANDVOORWAARDEN In overleg met de trainer werd een lijst met noodzakelijke randvoorwaarden opgesteld. Zo is er voor het elftal een compleet nieuw wedstrijdtenue aangeschaft inclusief trainingspakken en tassen. Het kunstgrasveld mag gebruikt worden voor trainingen en de wedstrijdkleding wordt gewassen door de club. ,,Het zijn kleine details, maar ik wil het serieus aanpakken. Als je echt iets wilt opbouwen moet je het goed aanpakken, half werk leidt tot niets." De voorzitter wil de randvoorwaarden zelfs nog verder uitbreiden. ,,Ik wil de beste voetbalsters van Amersfoort een podium bieden waarop zij hun talent kunnen laten zien. De randvoorwaarden bij Amsvorde zijn ernaar om met het damesvoetbal door te groeien".

DOORGROEIEN Het team heeft de eerste competitiehelft erop zitten. Goed voetbal werd afgewisseld met mindere wedstrijden. ,,We moeten niet vergeten dat het allemaal meiden zijn die nu voor het eerst in een senioren competitie meedoen. Daarnaast zijn er een aantal meiden die weinig ervaring hebben. Ik vind dat logische redenen voor de wisselvalligheid." Het team hoopt zich in de winter te versterken op drie posities. ,,Het team staat in de basis maar mist een echte keepster, controlerende speelster op het middenveld en een echte killer voor het doel. Als we het team op deze drie plekken kunnen versterken zal de wisselvalligheid afnemen. Het team heeft progressie laten zien."

Naast de gewenste tussentijdse versterkingen zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen alweer gestart. ,,We willen doorgroeien, dus we zoeken in eerste instantie echte kwaliteit speelsters die een directe aanvulling zijn voor de basis die nu staat. Dames die ervaring hebben en gewend zijn om op een hoog niveau te voetballen. Zo kunnen we verder gaan met ons avontuur om zo hoog mogelijk te spelen met de dames selectie. De jonge speelsters kunnen zich dan optrekken aan de speelsters met ervaring. De samenstelling van de selectie mag evenwichtiger. We hopen dat er in Amersfoort ervaren speelsters zijn die ons avontuur aanspreekt en zich aanmelden om er zo onderdeel van uit te gaan maken. Maar we willen ook in aantallen doorgroeien. Een tweede dameselftal is zeker het streven. Dan kunnen we echt gaan selecteren en de dames naar een nog hoger niveau brengen."