• Balt Gmelig

APWC kan niet leven met afwijzing B&W

AMERSFOORT Onaangenaam verrast waren de beleidsmakers van APWC toen zij eerder dit jaar het slechte nieuws van de gemeente hoorden. De voetbalclub op de Keerkring was bij de verdeling van de beschikbare accommotiegelden buiten de boot gevallen. Het zo vurig gewenste kunstgrasveld werd de vierdeklasser niet gegund.

Balt Gmelig

,,Wij waren verbaasd en verbijsterd over dat nieuws", reageert Jeroen de Groot (63), sinds anderhalf jaar voorzitter van APWC, na de recentelijke bekendmaking. ,,Dat is toch niet raar als je ziet dat APWC de hoogste score van alle zestien aanvragen heeft behaald. Meteen rees bij ons de vraag hoe het mogelijk is dat B&W zo kan afwijken van een voorstel dat door een speciale commissie was ingediend." Vijf andere lokale sportverenigingen (Eemland, Altis, Triathlon, Hooglanderveen en KVVA) profiteerden wel van de beschikbare anderhalf miljoen euro. De Groot zet grote vraagtekens bij de verdeling van die gemeentelijke gelden. ,,Gezien de inhoudelijke beoordeling van de commissie is dit voorstel oneerlijk. Waarom wijkt B&W af van het commissievoorstel?"

,,Wij hebben moeite met de mistige argumentatie van B&W", vervolgt de inwoner van Bilthoven. ,,Wollige woorden als kansrijk, perspectief en toekomstbestendig worden gebruikt. Wij hebben de afgelopen jaren laten zien dat we wat dat betreft tot veel in staat zijn. We zijn aan het verbreden en hebben een sociaal-maatschappelijke functie in de wijken De Koppel en Kruiskamp. Dat kunnen weinig verenigingen in Amersfoort zeggen. Die ontwikkeling kan geen breekpunt gebruiken. Dan verniel je veel energie en enthousiasme." Met de in zijn ogen oneerlijke besluitvorming kan de preses van APWC niet leven. Met het ondernemen van diverse stappen hoopt hij de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. ,,De pers benaderen, de sportwoordvoerders van de politieke partijen en de wethouder persoonlijk aanspreken en bij de gemeenteraad inspreken, staan op mijn agenda." Over de kansen op een goede afloop is de geboren Hagenaar optimistisch. ,,Jazeker, want wij menen dat ons op deze manier onrecht wordt aangedaan. Het lijkt er sterk op dat vooral naar grote verenigingen en accommodaties wordt gekeken, terwijl de waarde van kleine verenigingen wordt onderschat. De commissie heeft echter, door bepaalde criteria te hanteren, laten zien dat juist kleine clubs hun maatschappelijke functie goed invullen. Misschien lukt het nog om een bedrag aan die 1,5 miljoen toe te voegen, waardoor ons in elk geval perspectief wordt geboden." 

De Groot vindt dat zijn 250 leden tellende club zonder een kunstgrasveld niet optimaal kan functioneren. ,,Een kunstgrasveld is erg belangrijk om te overleven. Wij moeten door de slechte conditie van de velden teveel laten liggen. En de veldbelasting wordt extra groot door de schoolgymnastiek op onze velden. Met een kunstgrasveld kunnen wij, samen met andere organisaties, nog meer activiteiten organiseren en kunnen trainingen altijd doorgaan." 

foto Jeroen de Groot zag APWC vorige week op het AVK verrassend goed acteren.