• Bram van den Boogaard is in Amersfoort en omstreken een bekende scheidsrechter. ,,Dat komt mede door Twitter."

    Foto Rinus van Denderen

Bram van den Boogaard: de Twitterscheidsrechter

Sinds vier jaar is Amersfoorter Bram van den Boogaard actief als KNVB-scheidsrechter en dat doet hij met veel plezier. Vooral de interactie met spelers vindt de 48-jarige geweldig. Op het veld, maar ook op social-media. 

Jeroen van der Veer

Er zijn soms scheidsrechters die hun eigen wedstrijd fluiten en bewust of onbewust  een stempel drukken op een duel. Zo'n scheidsrechter is Bram van den Boogaard geenszins en hij vindt het vooral belangrijk dat de spelers plezier hebben. Daarin slaagt de arbiter uit Amersfoort vrijwel altijd en dat komt mede door zijn activiteiten op social-media.

'Morgen een echte kelderkraker en regioderby; CJVV tegen VVZ'49. Wie pakt de punten? #zinin #twitterscheids', plaatste de 48-jarige op zijn twitteraccount @Bram0502. Het is een vooraankondiging die vrijwel elke week gedeeld wordt en daarmee breekt hij al vaak het ijs. ,,Als ik in de bestuurskamer kom, spreken mensen mij daarop aan. Dat ze het leuk vinden en al op Twitter hadden gezien dat ik ze ging fluiten. Dan begin je eigenlijk al met een voorsprong."

 

ONOPVALLEND Die voorsprong heeft de sympathieke arbiter eigenlijk helemaal niet nodig. Hij is alles behalve een baasje en staat met veel plezier tussen de 22 voetballers. Dat begon vier jaar geleden, toen VOP hem het juiste zetje gaf. ,,Ik werd gevraagd om de wedstrijd van mijn zoontje te fluiten en daarna kreeg ik een uitnodiging van de KNVB voor een cursus. Ik besloot het aanbod aan te nemen en zij vroegen me voor de bond te fluiten. Op dat moment begon mijn carrière als scheidsrechte."

Momenteel is de inwoner van Vathorst bezig aan zijn vierde seizoen en elk jaar is hij gepromoveerd. Inmiddels mag hij eerste- en tweedeklassers fluiten. ,,Maar de klasse maakt mij niet uit", zegt hij stellig. ,,Ik wil gewoon de spelers een probleemloze wedstrijd bezorgen. Zelf foutloos zijn en dan het liefst zo onopvallend mogelijk."

 

COMMUNICATIE Toch zoekt hij vaak in het veld de dialoog op. ,,Als een speler de bal in de kruising schiet, geef ik hem in het voorbij lopen een compliment. Alles valt en staat met communicatie. Goed is goed en slecht is slecht. Dat moeten wij elkaar ook zeggen."

Als handbaldoelman behaalde hij een plek bij Jong Oranje, maar blessures gooiden roet in het eten. Inmiddels is hij nu al vier jaar scheidsrechter en Van den Boogaard wil niets anders meer. ,,Elke dinsdag om 12.00 uur krijgen de KNVB-scheidsrechters hun programma en ik word bijna chagrijnig als ik geen wedstrijd heb. Dan bel ik naar de bond of er echt geen wedstrijd is en vaak krijg ik er dan alsnog eentje."

 

GEEN KAARTENTREKKER Of de Amersfoorter nou in eigen stad moet fluiten of ver daarbuiten; het maakt de 48-jarige niets uit. ,,Als ik maar mag", zegt Van den Boogaard met een grote lach. ,,Of het nou regent, hagelt of de zon schijnt. Die spelers staan daar ook voor hun plezier en ik ook. Als het dan regent, moeten we er samen maar wat moois van maken."

Al diverse keren floot de arbiter een wedstrijd van een oud-prof. Toch wordt hij daar niet nerveus van en ook geschreeuw en gemopper van spelers doet hem niks. ,,Ik ben daar heel simpel in. Ik waarschuw een paar keer en geef duidelijk mijn grens aan. Je mag best ver gaan, maar het houdt een keer op. Toch ben ik geen kaartentrekker. Ik hou namelijk van mannelijk voetbal. Oud-profs denken vaak dat ze veel kunnen maken. Zo floot ik een keer voor een overtreding tegen Kenneth Perez. Vroeg hij of ik wel wist wie hij was. Toen moest ik lachen en zei ik maar nee. Toen was hij gelijk stil."

 

COMPLIMENT Veel selectiespelers in de regio West kennen Van den Boogaard inmiddels. Is het niet als arbiter, dan is het wel als 'de twitterscheidsrechter'. Zo ontving hij vorige week nog een compliment via het medium. Na afloop van de wedstrijd West Frisia - Alkmaarsche Boys zag hij de volgende tweet op zijn telefoonschermpje: 'Namens mijn zoon (rugnummer 23 en voorstopper van West Frisia) de complimenten voor je geweldige leiding afgelopen zondag.'

,,Zo'n berichtje betekent veel voor me", aldus Van den Boogaard. ,,Ikzelf had al een lekker gevoel over dat duel en een speler dus blijkbaar ook. Een win-winsituatie."

 

PROBLEEMLOOS De opmerking 'ga toch lekker twitteren in plaats van fluiten' hoort hij ook regelmatig, maar daar wordt dan vooral om gelachen. Op het veld met de fluit in de hand is de Amersfoorter in zijn element en hij blijkt ook nog eens talent te hebben. Waar zijn plafond ligt? ,,Geen idee. Ik heb mijn leeftijd niet mee, maar wil natuurlijk voor het hoogst haalbare gaan. Ik heb al eens Ajax gefloten. Weliswaar de vrouwen, maar dat was toch gaaf. Het kwam zelfs op Studio Sport. Maar nogmaals; al fluit ik FC Bal Op Het Dak. Ik wil gewoon die spelers nog jaren een probleemloze middag bezorgen."