• Voorzitter Hans Bakker is trots: ,,Soft- en honkbal op het hoogste niveau. -

    Rinus van Denderen

BSC Quick gaat in de zomer 'gewoon' door

AMERSFOORT Op bijna geen enkel sportveld wordt nog gespeeld. De zomerstop is begonnen en dat betekent voor veel sportfanaten dat ze even kunnen bijkomen van een lang en zwaar seizoen. Bij BSC Quick is dat echter niet het geval; zij bloeien op in de zomermaanden. ,,Heerlijk, in de zon een potje honk- of softbal kijken."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Aan de Dorresteinsesteeg zijn twee verenigingen gevestigd: AFC Quick 1890 en BSC Quick. Waar bij eerstgenoemde de bal is opgeborgen voor de zomerstop, genieten de mannen en vrouwen van BSC Quick juist van het sporten terwijl de zon zich nadrukkelijk laat zien. Wie de komende dagen naar de steeg rijdt, ervaart een groot contrast. Bij de voetbalclub is het muisstil, terwijl bij BSC Quick veel bedrijvigheid is.

Honk- en softbalvereniging Quick zit overduidelijk in de lift. In beide takken van sport acteert het eerste herenteam op het allerhoogste niveau en daar is de vereniging maar wat trots op. De familieclub kent een rijke geschiedenis en is na een dipje weer goed uit het dal geklommen. Vooral bij het herensoftbal is BSC Quick al jaren een toonaangevende vereniging, met landstitels en Europese titels als bekroning. Daarnaast doen ook de softbaldames het uitstekend; zij komen uit in de Silver League.

GENIETEN ,,Ik hoef je dus niet uit te leggen dat het sportief gezien erg goed gaat", glundert voorzitter Hans Bakker. Het is maandagavond als op het honkbalveld diverse spelers aan het trainen zijn. De één traint zijn worp, de ander zijn slag. Iets voor acht uur komt ook Bakker het complex opgelopen. Een wat kleinere man, petje op het hoofd en een grote lach op zijn gezicht. De voorzitter van de vereniging geniet altijd als hij op de vereniging komt waar zo'n 250 mensen lid van zijn en dat is deze maandag niet anders.

De 59-jarige inwoner van Amersfoort is nu zo'n drie jaar voorzitter van de club en samen met een gedreven bestuur kan hij concluderen dat het vrij aardig gaat met BSC Quick. ,,Je merkt dat het landelijk gezien moeilijk is om aantrekkingskracht te generen voor de sport", zegt Bakker, terwijl hij in de knusse kantine geniet van een kop koffie. ,,Toch hebben wij hier op een zomerse dag zo'n vijfhonderd man op de tribune zitten. Amersfoort is niet bepaald topsportgericht, maar wij spelen hier echt op nationaal topniveau."

SPONSOREN Om continu te kunnen blijven aanhaken bij de top, moet BSC Quick slim zijn met het geld dat de club heeft. ,,Wij betalen spelers niet, maar om continuïteit binnen de vereniging te hebben is wel geld nodig. De club is dan ook hard opzoek naar (nieuwe) sponsoren. Hierdoor kunnen wij ons jeugdplan professionaliseren en ook onze eerste teams beter maken. Een extra (hoofd)sponsor naast Cityside Apartments is nodig om het topniveau bij de heren en de dames minimaal vast te houden."

Een eenvoudige oplossing zou kunnen zijn om entreegeld te vragen aan bezoekers. Toch wil Bakker daar voorlopig nog helemaal niet aan denken: ,,We moeten laagdrempelig blijven. Mensen horen hier het sportpark op te kunnen lopen om een leuke middag te hebben. Dat willen wij hen dan ook bieden en daarbij hoort geen entreegeld. Maar goed; als er geen sponsoren opstaan is dat in de toekomst misschien wel nodig. Laten we hopen van niet."

Mogelijk krijgt BSC Quick hulp van de bond. Want wie goed presteert, valt op. Dat gebeurde ook bij speler Sem Robberse, die daardoor een contract verdiende bij de Toronto Blue Jays, dat uitkomt in de Amerikaanse Major League. ,,Daar zijn wij als vereniging enorm trots op, maar we betreuren ook zijn vertrek. Hierdoor spelen wij nu met het honkbal tegen degradatie, terwijl wij met hem erbij om de bovenste plekken mee zouden doen. Toch hebben wij hem nooit tegen willen houden. Het is voor hem een schitterende kans, die hij verdient en die wij hem ook allemaal gunnen. Wat ik alleen wel raar vind, is dat wij geen vergoeding krijgen. Voor jeugdspelers binnen Nederland moet je een vergoeding betalen, maar dit soort clubs kunnen spelers gratis overnemen. Dat vind ik raar en daarom ben ik daarover nu aan het praten met de bond. Voor Toronto is 10.000 euro niets, terwijl wij daar enorm mee geholpen zouden zijn."

TOEKOMST Nu het met de eerste teams zo goed gaat, hoopt Bakker dat de jeugd ook stappen gaat maken. Daar is de vereniging al nadrukkelijk mee bezig en de voorzitter hoopt dat het niveau nog verder omhoog gaat. ,,Als je mij vraagt waar wij over vijf jaar staan, zou ik dat benoemen. Wij geven hier de eigen jeugd echt de kans en dat willen we blijven doen. Daarnaast hoop ik dat wij nog steeds op het allerhoogste niveau spelen, er sponsoren bij zijn gekomen en dat de mensen met net zoveel plezier naar het sportpark komen als nu. Bij andere verenigingen is nu de zomerstop, terwijl wij nog even doorgaan. Ik nodig mensen dan ook uit om langs te komen en te genieten van onze sport. Ook als je er nog niet zoveel verstand van hebt; er is altijd iemand die graag uitleg geeft."