• Wie op 10 juni én op 19 september de 'halve loopt, loopt bij elkaar een hele marathon.

    Harry Prins

Combiklassement Marathon en Halve Hoogland

AMERSFOORT Hardlopen is in Amersfoort onverminderd populair. Met twee atletiekverenigingen, tientallen hardloopgroepen en bijna elke maand wel een hardloopevenement.

,,Elke maand een hardloopevenement", verbetert Jaap Hengeveld. ,,Tenminste als je onze maandelijkse Parkruns meetelt. Weliswaar kleine evenementen, met gemiddeld zo'n vijftig deelnemers. Het is een gezamenlijke trainingsloop met vooral een sociaal karakter." Hengeveld is betrokken bij onder meer de Marathon van Amersfoort, maar zette jaren geleden al met atletiekvereniging Altis zijn schouders onder de 'Halve Marathon van Amersfoort', de loopwedstrijd die vijftien jaar geleden is omgedoopt tot 'Halve van Hoogland'.

ONDERSCHEIDEN Inmiddels heeft Altis gemeld dat het doek gaat vallen voor de 'Halve van Hoogland'. ,,Ook loopevenementen hebben een levenscyclus waar een einde aan kan komen. Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe loopevenementen bijgekomen in de regio. Als atletiekvereniging moeten we kijken waarmee we ons kunnen onderscheiden. Wat we kunnen toevoegen aan het aanbod. We broeden op een nieuw evenement waar we in 2019 mee van start willen gaan", zegt Altis voorzitter Gert Koudijs

GRANDE FINALE Met de titel 'Grande Finale' gaat de laatste en veertigste editie van de Halve van Hoogland groots gevierd worden. Hiervoor heeft Altis onder meer de samenwerking gezocht met de Marathon Amersfoort. ,,Tijdens ons allereerste overleg kwamen we op het idee een combiklassement te organiseren", zegt Hengeveld. ,,Wie op 10 juni de 21 kilometer loopt tijdens de Marathon Amersfoort én op 19 september de 21 kilometer tijdens de Halve van Hoogland, loopt bij elkaar een hele marathon. Dus 42 kilometer. De deelnemers die zich wagen aan deze dubbel krijgen een speciale herinnering uitgereikt tijdens de Halve van Hoogland. Kortom, dubbel de halve marathon en loop de hele!" Gert Koudijs vult aan: ,,Het wordt een mooie loopsportzomer van juni tot en met september. Enthousiaste lopers kunnen nu alvast gaan trainen voor de halve marathon op 10 juni. Er is genoeg trainingsaanbod in Amersfoort waar je bij kunt aansluiten. Vervolgens gewoon gedurende de zomer je conditie op peil houden en een scherpe halve lopen in Hoogland, op 16 september."

BOSTON MARATHON Behalve trainen voor een 21 kilometer kunnen de fans van de Marathon Amersfoort en de Halve van Hoogland in mei alvast genieten van een Nederlandse filmprimeur. In samenwerking met Filmtheater De Lieve Vrouw wordt op maandag 14 mei een documentaire gedraaid over de Boston Marathon. De film is opgenomen één jaar na de aanslag. Op maandag 28 mei wordt in Meander MC een avond georganiseerd over hardlopen en gezondheid.

Meer op www.marathonamersfoort.nl en www.halvevanhoogland.nl.