• Het waargebeurde verhaal van de legendarische hardloper Jesse Owens in Race.

    Thibault Grabherr

Culturele aanloop naar Marathon Amersfoort

AMERSFOORT Marathon Amersfoort organiseert in aanloop naar 5 juni samen met Bibliotheek Eemland en De Lieve Vrouw twee boeiende avonden in Amersfoort. Maandag 23 mei gaat het in het KAdE Café over hard lopen en snel dichten. Een week later draait in De Lieve Vrouw de speelfilm Race over de legendarische hardloper Jesse Owens.

'Hardlopen is je voortbewegen zonder ergens bij stil te staan' en 'Die marathon ontlopen is ook een hele prestatie' zijn voorbeelden van een aforisme. Bibliotheek Eemland en Marathon Amersfoort hebben in april iedereen met liefde voor hardlopen én taal uitgedaagd om een aforisme, puntdicht of pakkende oneliner te schrijven over hardlopen.

De winnende tekst wordt maandag 23 mei in het KAdE Café aan het Eemplein bekendgemaakt. De winnaar krijgt zijn of haar tekst gedrukt op de achterkant van een hardloopshirt van Run2Day. Als het een hele mooie tekst is, gaat Run2Day de shirts in beperkte oplage verkopen. Dat wordt een collectorsitem!

Tienkamper en schrijver Theo Danes verzorgt samen met stadsdichter Nynke Geertsma de avond op 23 mei. Met hilarische verzen, kort maar krachtige workshop, mooie voordrachten en natuurlijk de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd wordt het een leuke avond. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang en kosten 5 euro. Om 19.30 uur is het café open. Het programma begint om 20.00 uur.

VOORPREMIÈRE RACE Samen met De Lieve Vrouw presenteert Marathon Amersfoort op maandag 30 mei de film Race. Het waargebeurde en indrukwekkende Race vertelt het verhaal van de iconische atleet Jesse Owens (Stephan James) die tijdens het naziregime van Hitler maar liefst vier gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Een indrukwekkende prestatie waarmee de Afro-Amerikaanse sporter geschiedenis schreef. In Race volgen we Jesse op weg naar de Olympische Spelen ten tijde van de toenemende rassendiscriminatie in Duitsland.

De cast bestaat verder onder meer uit Jeremy Irons, William Hurt en Carice van Houten, die de rol van de Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl speelt. Kaarten voor de film zijn verkrijgbaar bij De Lieve Vrouw www.lievevrouw.nl. De film begint om 20.30 uur.

Het harddoopevenement Marathon Amersfoort wordt gehouden op zondag 5 juni.

Meer informatie op www.marathonamersfoort.nl.