• De dames van volleybalvereniging Switch staan ook nu in de eerste klasse bovenaan en doen hun best om daar te blijven staan.

    Rinus van Denderen

Dames van Switch zijn opnieuw de trotse koploper

AMERSFOORT Een kleine familievereniging waar plezier centraal staat. Dat is eigenlijk de korte samenvatting van volleybalvereniging Switch. Echter is er bij de vrouwen een omslag gekomen en dankzij flink wat nieuwe spelers is het doel doorstoten naar de promotieklasse en lonkt nu de tweede titel op rij.

Jeroen van der Veer

Met enkele nieuwe spelers die overkwamen van stadsgenoot Keistad werd Switch vorig jaar ongeslagen kampioen in de tweede klasse. Dit was het startsein van de opmars die het team momenteel aan het maken is. Switch is niet langer meer dat 'kleine clubje uit Amersfoort' en de vrouwentak timmert hard aan de weg.

ANGSTIG Toch ging dit niet zonder slag of stoot. Zo'n twee jaar geleden maakte Annemiek Harremeijer de overstap van Keistad naar Switch en met haar volgden nog enkele andere teamgenoten. Waar veel spelers van het huidige Switch bang voor waren, gebeurde niet. ,,Als er zoveel tegelijk komen, ben je toch bang op een Keistad-kliekje. Althans, dat dachten wij", zegt de twintigjarige Celinde Spoel, die al jaren bij Switch speelt. ,,Toch verliep alles direct goed en werden we al snel een team."

ANDERE SHIRTJES Het ongeslagen seizoen hielp daar natuurlijk ook aan mee en na het kampioenschap volgde promotie naar de eerste klasse. Opnieuw kwamen er diverse speelsters over van Keistad en Switch kon opnieuw gaan bouwen.

Eén van die nieuwkomers was Iris van de Wetering. ,,Het was heel gek om van club te wisselen. Ik speelde jaren voor Keistad, maar kwam daar in het tweede. Veel meiden bij Switch kende ik al en dat maakte de overgang makkelijker." Al snel werd er een hecht collectief gevormd, al worden er in de selectie nog altijd grappen gemaakt over het hoge Keistad-gehalte in de selectie. ,,Ik heb wel direct gezegd dat ik niets van Keistad wilde zien", zegt Spoel lachend. ,,Zo nu en dan lopen ze wel eens warm in hun oude shirts, maar dan zeg ik gekscherend dat ze deze binnenstebuiten moeten dragen."

GEZELLIGHEID Met de sfeer zit het dan ook zeker goed, benadrukt ook Annemiek Harremeijer. Zij is met haar 35 jaar één van de ouderen en geniet van het spel dat Switch Dames 1 laat zien. ,,De club en het team moesten wennen aan de omslag die is gemaakt. Door de kwaliteitsimpulsen is er een hele andere benadering van het spelletje gekomen en tillen we elkaar naar een hoger niveau. Presteren is belangrijker geworden en de concurrentie is groter. Dat neemt echter niet weg dat gezelligheid ook heel belangrijk is. Dat wil ik wel benadrukken."

Die woorden kan cultuurbewaker Celinde Spoel bevestigen. Zij is één van de talenten en speelt al haar hele leven bij de club. ,,Ik zit op het HBO en ben bezig mijn diploma te halen, terwijl een teamgenoot al moeder van drie kinderen is. Toch merk je niets van dat leeftijdsverschil en is iedereen heel betrokken en in voor een feestje. Dat was vroeger al zo en dat is niet veranderd. Dat is tekenend voor Switch; iedereen kent elkaar en wil het ook met elkaar gezellig hebben."

CONCURRENT Op het veld verloopt alles op rolletjes en ook Iris van de Wetering heeft haar plekje gevonden. ,,Aan het begin van dit seizoen hebben we tegen elkaar gezegd dat we voor een plek bij de bovenste drie gingen en dat lukt momenteel aardig", aldus de 21-jarige. ,,We hebben een goede mix tussen oud en jong en dat zie je terug in de competitie."

Daarin staan de vrouwen momenteel op een eerste plaats, maar hijgt Forza Hoogland hen in de nek. Zij kunnen, als ze hun inhaalwedstrijd winnen, Switch passeren. Mede daarom staat de datum van 2 februari al omcirkeld in de agenda van de speelsters. ,,Ja zeker", glundert Celinde Spoel. ,,Dan moeten we tegen Forza en die wedstrijd moet echt gewonnen worden. Er zal ongetwijfeld veel publiek zijn en dat is alleen maar leuk." Ook Van de Wetering kijkt uit naar de strijd tussen Hoogland en Amersfoort. ,,Hooglanders willen zich vaak afzetten tegen de Amersfoorters, dus je kunt wel spreken van een echte derby."

VISITEKAARTJE Die wedstrijd zal min of meer het verloop van de competitie bepalen. Want dat Switch nu na dertien wedstrijden bovenaan staat is leuk, maar daar wil het aan het eind van de competitie ook nog staan. Aanvoerster Harremeijer: ,,Het zou mooi zijn als wij naar de promotieklasse kunnen en we zijn momenteel goed bezig. Je merkt dat het (trainings)niveau steeds hoger komt te liggen en dat het in wedstrijden ook steeds soepeler gaat."

Harremeijer merkt ook dat het vrouwenvolleybal binnen de vereniging steeds meer gaat leven, ondanks dat er in het begin sceptisch werd gekeken naar de vele aanwinsten vanuit Keistad. ,,Het niveau is zoals gezegd omhoog gegaan en steeds meer mensen komen bij ons kijken. Dat is een mooie ontwikkeling en je hoort dat ook terug bij jeugdspelertjes. Die kleine meiden zien dames 1 nu echt als einddoel en dat is gaaf om te zien en te horen."