• Jeroen van der Veer

Dani Hagebeuk speelt FIFA voor zijn werk

AMERSFOORT In het echt strijdt Ajax nog voor de titel, maar in de virtuele wereld hebben de Amsterdammers door Dani Hagebeuk al de hoofdprijs te pakken. De eSporter won op de spelcomputer veertien van zijn veertien gespeelde duels en is daardoor niet meer te evenaren.

Jeroen van der Veer

 

De Amersfoortse tiener wist vrijdag niet wat hem overkwam. Voor zijn huis hadden zich veel fans verzameld en gaven Hagebeuk een heldenontvangst. Met de schaal in zijn handen poseerde hij voor diverse camera's en alle aanwezigen vroegen om een handtekening. ,,Op straat word ik ook vaak herkend. Eigenlijk is dat super bizar."

Sinds dit seizoen lanceerde de Eredivisie een volledig nieuwe competitie voor de Eredivisieclubs, naast de Nederlandse voetbalcompetitie: de E-Divisie. Binnen de E-Divisie gaan eSporters van de achttien Eredivisieclubs virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 17. De E-Divisie, wereldwijd een van de eerste officiële eSports-competities voor FIFA-gamers, begon op 6 februari.

 

POPULAIR ,,Twee weken daarvoor wist ik al dat ik in dienst ging bij Ajax, maar ik moest mijn mond houden", glundert Hagebeuk. ,,Op toernooien had ik al laten zien dat ik de beste van Nederland was en daardoor was het voor sommigen een a-b-c'tje dat ik ook naar de beste club van Nederland zou gaan."

Via Twitch, YouTube en FOX Sports kunnen fans en liefhebbers de wedstrijden van hun favoriete club of gamer volgen en dit wordt massaal gedaan. ,,Ondanks dat dit het eerste seizoen is, merk je wel dat het vooral onder de jeugd erg populair is", aldus Hagebeuk vanuit zijn huis in Kattenbroek. ,,Alle Eredivisieclubs nemen het heel serieus."

 

SAMEN MET VADER Dat blijkt ook wel toen Hagebeuk vrijdag gehuldigd werd. Naast dat Ajax alles voor zijn woning had versierd, kreeg ook de woning een make-over. ,,Ik heb nu een eigen game-ruimte", glundert de 19-jarige. Daar is niets van gelogen, want wie de zolder opkomt ziet een levensgrote poster van Dani Hagebeuk, met daarbij de spelcomputer. ,,Heeft Ajax gedaan toen ik niet thuis was. Wijs toch?"

Natuurlijk heeft Hagebeuk dit bereikt doordat hij simpelweg veel uren achter de spelcomputer zit, maar eigenlijk moet hij zijn vader ook dankbaar zijn. ,,Ik speelde vroeger altijd met hem PES, de tegenhanger van FIFA. Urenlang deden wij dat samen. Mijn andere zoon vond het niets, maar Dani is het blijven doen", zegt zijn vader.

 

VERTROUWEN Toch schakelde bij FIFA 2012 over naar zijn huidige lievelingsgame en dat was een gouden move. Inmiddels heeft hij een contract getekend bij Ajax en is het spelletje spelen zijn werk geworden. ,,Ik krijg van hen mijn loon en samen willen wij de beste van de wereld worden."

Zijn werkuren maakt hij vooral door achter de televisie, waar hij FIFA op speelt. ,,Ik heb altijd tegen mijn ouders gezegd dat ik mijn geld hiermee ging verdienen", lacht Dani, als hij zijn vader aankijkt.

,,Zij geloofden mij in eerste instantie niet, maar ik was er zeker van. Won grote toernooien en had door dat de online wereld groot is. Gelukkig kreeg ik van mijn ouders het vertrouwen."

Inmiddels zit hij in Amsterdam helemaal op zijn plek en in de huidige E-divisie heeft hij nog niet verloren. Ondanks dat het kampioenschap al binnen is, wacht nog één uitdaging. ,,Ik moet nog drie wedstrijden en ook die wil ik winnen. Onverslaanbaar kampioen zijn is natuurlijk het mooiste."