• Op 1 december 1919 is de schaatsvereniging opgericht en door de jaren heen zijn er al vele hoogtepunten geweest.

    Archief AIJV
  • Skaten wint steeds meer aan populariteit bij AIJV.

    Wiep van Apeldoorn
  • Het oudste lid (Wil Neger, 99 jaar) en het jongste (Mathieu Roelofs, 7 jaar) mochten de speciale wand onthullen.

    Foto Rinus van Denderen

De Amersfoortse IJsvereniging: oud maar springlevend

AMERSFOORT De Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) viert dit kalenderjaar haar honderdjarig bestaan en daarom pakken ze uit met diverse activiteiten. Veel vermaak voor kinderen én een landelijke wedstrijd in Amersfoort.

Jeroen van der Veer

De vereniging is inmiddels een begrip in Amersfoort en dat is niet voor niets. De Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) viert dit kalenderjaar haar honderdjarig bestaan en wie jarig is trakteert. Daarom heeft de IJsvereniging door het hele jaar heen diverse activiteiten op de agenda staan, waar heel Amersfoort van kan meegenieten. ,,We vonden het belangrijk om het breder te trekken dan alleen onze leden. Dit hoor je met z'n allen te vieren."

Op 1 december 1919 is de schaatsvereniging opgericht en door de jaren heen zijn er al vele hoogtepunten geweest. Ontelbare uren werden op het ijs doorgebracht, waarbij de laatste jaren veelal gebruik gemaakt moest worden van kunstijs. Mede daarom heeft de vereniging nu ook een skate- en skeeler-afdeling. De sport wint aan populariteit en de vereniging groeit dan ook. Momenteel zijn 384 leden, waarbij er 91 alleen skaten, 210 skaten én schaatsen en zo'n vijftig die alleen schaatsen. Dit kalenderjaar hoopt de vereniging naar de vierhonderd leden te gaan.

LANDELIJK FEESTJE Dat moet mede gaan gebeuren door de vele activiteiten die de vereniging dit kalenderjaar organiseert. Zo zal bijvoorbeeld op 29 juni de Inline Skate Marathon in Amersfoort gehouden worden. ,,Daar zijn we enorm trots op", aldus Maria Boekhout, die voorzitter is van de lustrumcommissie. ,,Dat is een landelijke wedstrijd, waarbij de hele marathon, de halve en tien kilometer wordt gereden. Ook recreanten zijn welkom. Hen raden we vooral de laatste afstand aan, die is echt voor iedereen toegankelijk."

De aftrap van alle festiviteiten was afgelopen weekend, waarbij er op de receptie een speciale wand in het clubhuis werd onthuld. Dit werd gedaan door het oudste lid (Wil Neger, 99 jaar) en het jongste (Mathieu Roelofs, 7 jaar). Op de wand zijn foto's te zien van het heden en het verleden: ,,Vroeger kon je veel vaker op natuurijs schaatsen. Momenteel zie je dat skaten heel populair wordt en dat bieden wij hier ook aan. Dat kan altijd op onze baan. Daarom hebben we op de wand voor een combinatie van beiden gekozen", legt Maria Boekhout uit.

ZWEDEN Vervolgens zullen de activiteiten zich in rap tempo opvolgen. Zo gaat een groep leden van 5 tot 10 februari naar Zweden. ,,In Bjorkfors gaan we onder leiding van een gids schaatsen op de Zweedse meren. Ja, op echt natuurijs."

GRATIS SCHAATSEN Om Amersfoorters en vooral kinderen enthousiast te maken voor schaatsen/skeeleren houdt de vereniging van 22 tot en met 24 mei diverse activiteiten voor scholen in Amersfoort Zuid. ,,Tijdens hun gymlessen komen ze naar de baan voor een clinic", zegt Boekhout trots. ,,Het was onmogelijk om dit voor alle scholen in Amersfoort te doen, want alleen nu al doen er elf klassen mee." Ook het evenement Skate033 wordt weer opgepakt en aan het eind van het jaar wordt alles afgesloten met twee eeuwfeesten. Zo zal de IJsbaan op 1 december door de vereniging gehuurd worden en kunnen Amersfoorters -weliswaar in shifts- gratis de baan op."

In het jubileumjaar hoopt de vereniging ook vaker de baan te kunnen openen. Zo wordt er dit jaar geen water meer uit de beekjes gehaald, maar zullen ze zelf voor een ijslaag gaan zorgen door middel van sproeiers. ,,In de afgelopen honderd jaar is de ijsbaan 813 dagen toegankelijk geweest om te schaatsen", aldus Boekhout, die ook beseft dat de winters van vroeger niet meer komen. ,,Daarom zetten wij ook veel in op skaten. Het lijkt veel op schaatsen en is bijna net zo leuk." Op de dagen dat dit niet kan, wijkt de vereniging uit naar Utrecht. Daar wordt op kunstijs geschaatst en deelgenomen aan diverse competities. ,,Wij zijn dan misschien wel stokoud, maar nog altijd springlevend. Daarom zetten we ook al deze activiteiten op touw; iedereen moet kunnen genieten van deze sport."