• Het parcours van de Meander 21 km gaat langs de Eem en door de binnenstad.

    Nico Brons

Dit jaar 38 nationaliteiten Marathon

AMERSFOORT Over ongeveer anderhalve week is Amersfoort voor één dag het domein van enkele duizenden hardlopers. De negende editie van Marathon Amersfoort verwelkomt zondag 16 juni deelnemers uit het hele land én marathonlopers afkomstig uit alle delen van de wereld. ,,De teller staat nu op 38 nationaliteiten", zegt Jaco Uittenbogaard, voorzitter van de organiserende stichting. ,,Het aardige is dus dat onze marathon ook internationaal opvalt. Samen met onze internationale atleten gaan we al op zaterdag 15 juni onze mooie binnenstad losjes verkennen met een ontspannen run van 7 kilometer."

,,Uiteraard zijn we heel blij met deze buitenlandse interesse. Een mooi stukje citymarketing toch? Let wel dat onze focus vooral bij de schooljeugd ligt, destijds ingezet door mijn voorganger Ben Stoelinga. Vandaar dat wij scholieren van het Amersfoortse basisonderwijs gratis laten meelopen aan de MiniMarathons van 1,1 en 2,2 kilometer rondom de Koppel. Leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Amersfoort en omgeving lopen gratis mee aan de 5K Schoolchallenge. Tot 10 juni kan er nog worden ingeschreven."

VITALITEIT De focus op bewegen en gezondheid is ook een reden waarom andere partijen als bijvoorbeeld MBO Amersfoort, Ska Kinderopvang en Meander Medisch Centrum zijn aangehaakt. Erik van Goor, manager Communicatie en Fondsenwerving van Meander, knikt instemmend. ,,Dit jaar neemt een recordaantal van meer dan honderd medewerkers van Meander deel. Als sponsor van de 21 km willen wij zo laten zien dat sporten en bewegen niet alleen leuk, maar ook gezond is." Deelname aan de Marathon Amersfoort is inmiddels een van de vele activiteiten die het ziekenhuis heeft opgezet om de vitaliteit van het eigen personeel te bevorderen. Van Goor: ,,Onlangs is binnen Meander voor medewerkers het programma 'Iedereen VIP' gestart, met onder andere lezingen over Plezier & Geluk, goede nachtrust en een goede privé-werk balans."

Bewegen en dan vooral meer bewegen, is ook belangrijk voor patiënten", zegt Van Goor. ,,Als een patiënt actiever is tijdens het verblijf in het ziekenhuis wordt een achteruitgang van spierkracht en uithoudingsvermogen tijdens en na de opname voorkomen. Daarom zijn wij onlangs met het project 'Beweeg je Beter' gestart. Met handige tips proberen wij patiënten die zijn opgenomen meer te laten bewegen en lopen. Bijvoorbeeld door ze aan te moedigen makkelijk zittende kleding mee te nemen, zelf een kopje koffie te halen, een boek te lezen in een stoel of een klein wandelingetje te maken."

OPEN DAG Het project binnen Meander is volgens Van Goor net op twee afdelingen van start gegaan en wordt langzaam uitgebreid naar alle afdelingen. Op zaterdag 22 juni wordt bij Meander MC een open dag georganiseerd vanwege het vijfjarig jubileum van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg. ,,Als bezoeker kan je dan deelnemen aan rondleidingen en lezingen over topzorg nu en in de toekomst. Maar ze kunnen ook proefjes doen en en natuurlijk alles te weten komen over Beweeg je Beter!"

Meer op www.marathonamersfoort.nl.