• www.pixabay.com

Dutch Open terug in Amersfoort

AMERSFOORT Dit jaar is Amersfoort weer een topevenement rijker. Na het NK zwemmen in de Amerena, de Eemhead en de Keistad Triathlon wordt het Dutch Open uitgerold. Van 15 tot en met 21 juli wordt het toernooi georganiseerd op de tennisbanen van ALTA. Het is een officieel ATP Challenger-toernooi dat in de afgelopen 26 jaar als het The Hague Open op de Mets Tennisbanen in Scheveningen werd georganiseerd.

Arjan Klaver

Door recente veranderingen vanuit de ATP in combinatie met verminderde financiële steun van een aantal partners heeft de directie van The Hague Open besloten het evenement niet te organiseren in 2019. Sinds 1993 hebben topspelers uit binnen- en buitenland voor onvergetelijke momenten gezorgd in Scheveningen. The Hague Open 2018 werd ooit gewonnen door Thiemo de Bakker Raemon Sluiter, Robin Haase, Guillermo Garcia-Lopez en David Goffin. Dankzij vier prominente leden van ALTA, Tom Nijssen, Lucas Schiffeleers, Ans Oude Luttikhuis en Dennis The, verhuist het ATP- Challenger-toernooi van Scheveningen naar Amersfoort. Het toernooi wordt georganiseerd door de Stichting Topsport Amersfoort. In een vrij kort tijdsbestek kreeg de stichting van de ATP in Monte Carlo het groene licht. Voor de eerstkomende vijf jaar is dit toernooi, onder de naam het Dutch Open, weer terug in de stad. „Het is dé plek voor aanstormend nationaal en internationaal tennistalent dat hun positie op de ATP-ranking wil verbeteren", aldus de voormalige tennisprof Tom Nijssen die als toernooidirecteur van het Dutch Open is aangesteld."

UITDAGING Het Dutch Open. Een naam die bij de tennisliefhebber bekend in de oren klinkt. Elf jaar geleden werd dit gelijknamige graveltoernooi voor het laatst in Amersfoort gespeeld en verdween het voorts geruisloos van de ATP-jaarkalender. „We zijn blij dat we dit toernooi, dat na het ABN AMRO World Tennis Tournament en Rosmalen tot het grootste tennisevenement van ons land behoort, kunnen faciliteren", aldus Ans Oude Luttikhuis die nog steeds actief is op Alta.

„Er komen 48 spelers. Een deel ervan behoort tot de beste 100 spelers van de wereld. Uiteraard doen ook Nederlandse tennissers mee, onder wie Robin Haase en mogelijk Timo de Bakker. Hij verdedigt dan zijn titel die hij vorig jaar in Den Haag behaalde. Het prijzengeld is door het ATP vastgesteld op 46.600 euro. Bovendien zijn er 80 ranking punten te vergeven. Al met al is het natuurlijk een geweldige uitdaging om dit allemaal van 15 tot 21 juli op de banen van Alta te organiseren. Het geeft ons de gelegenheid om tijdens de week de organisatie daar waar nodig bij te schaven zodat we in 2020 het toernooi nog groter gaan aanpakken. We willen dan behalve een ATP een TWA toernooi voor de tennissters organiseren. Het wordt dan een ATP/TWA 100 toernooi. Behalve de punten geeft dit aan dat wij van ALTA dan met dit topsportevenement ons eeuwfeest vieren. Twee weken toptennis in Amersfoort. Prachtig toch? Als medio juli de hekken van dit evenementopengaan, zit ik bij de ingang een kopje koffie te drinken. 'Dit hebben we toch even mooi gefikst', zal ik dan denken. Dat moet een lekker gevoel zijn na zoveel werk met z'n allen in een korte tijdsbestek."