• AVV Keistad middenaanvaller René van der Lugt (links) toonde net als zijn teamgenoten de nodige werklust.

    Foto Rinus van Denderen

Eerste divisionist in vijfde set maar net onderuit

AMERSFOORT In een bomvolle en sfeervolle sporthal Midland toonden de volleybalheren van AVV Keistad afgelopen zaterdag karakter en inzet, ondanks de nipte 2-3 nederlaag tegen Alterno uit Apeldoorn. In een beslissende vijfde set kwam de ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde net te kort om de winst alsnog naar zich toe te trekken. 

Huub van Aerssen

 

Dat het geen eenvoudig volleybalavondje zou gaan worden voor de Keistadheren, stond eigenlijk voor aanvang van de wedstrijd wel vast. Alhoewel Alterno een tweetal plaatsen achter Keistad gepositioneerd staat op de ranglijst, beschikt de ploeg van trainer Paul ten Broeke over een hecht team dat in eerdere ontmoetingen zeker niet onderdeed voor thuisploeg AVV Keistad. 

En dat was al direct merkbaar in de eerste set, waarin beide teams wisselend de leiding namen en er van enig krachtsverschil geen sprake was. In een turbulente slotfase van deze sterke openingsset, waarin beide teams lange tijd gelijk opgingen, bleven de gasten uit Apeldoorn aan de goede kant van de streep gezien de 25-27 setwinst. 

FOUTEN In set twee leken de Keistedelingen zich te hebben hersteld gezien de 10-6 voorsprong in de beginfase van die set. Maar halverwege kwam de klad er geleidelijk aan in, stapelden de persoonlijk fouten en misverstanden zich meer en meer op bij de thuisploeg en nam Alterno brutaal de regie over. In de slotfase van die tweede set werd de thuisploeg volledig overlopen wat een setstand betekende van 18-25 in het voordeel van de gasten uit Apeldoorn. Tussenstand in sets 0-2.

 

HERSTEL Ondanks die 0-2 achterstand in sets bleef AVV Keistad het geloof in eigen kunnen behouden en kwam geleidelijk aan meer in het vertrouwde ritme. Een goede openingsfase van de Amersfoortse formatie, werd ook in het middendeel van die set doorgezet en betekende uiteindelijk een verdiende 25-22 setwinst voor het Ruijterlinde zestal. 

En ook in de vierde set zette dit herstel zich door. Met goed servicespel en gedegen aanvalsacties aan het net, liet de thuisploeg vervolgens geen spaan heel van Alterno, dat leek de beste krachten te hebben verspeeld. Een in de slotfase oppermachtig Keistad sloot dan ook die belangrijke vierde set af met 25-15 setwinst. Een sterk stukje herstel van de Keistedelingen die weer helemaal terug in de race waren en waar een vijfde set de beslissing moest gaan brengen. 

Net als in de voorgaande sets ontspon zich ook in die vijfde set een interessant volleybalgevecht waarin het wederom volledig gelijk opging en het voor wat betreft setwinst eigenlijk alle kanten op kon. In een spannende eindfase trok Alterno uiteindelijk aan het langste eind (16-18) en kreeg AVV Keistad te weinig loon naar werken.

 

SLOTAKKOORD Ondanks de 2-3 nederlaag ligt een derde positie op de ranglijst nog steeds binnen bereik voor de Keistadheren. Een positie die mogelijk aan het eind van de rit meedingt naar een plek in de naasthogere topdivisie.