• Wessel Schmidt sport tijdens de zomerstop vrijwel elke dag en wil straks topfit aan de start van het nieuwe seizoen beginnen. 

    Foto Rinus van Denderen

Eigenwijze Wessel Schmidt is zijn wilde haren verloren

Hij voetbalde samen met Oranje-internationals, maar schittert nu op het veld van Cobu Boys. Daar wil hij dit seizoen laten zien hoe goed een fitte Wessel Schmidt kan zijn. 

 

Jeroen van der Veer

 

Het is maandagavond als Wessel Schmidt de kantine van Cobu Boys binnen komt lopen. Waar het normaal gesproken druk en gezellig is, heerst en nu een oase van rust. Uit de koeling pakt de middenvelder een drankje en dat is geen Colaatje of Sinas. Nee, de 27-jarige nuttigt een flesje water en dat is niet zonder reden. Deze zomerstop staat in het teken van fit worden en afgetrainder zijn.

 

Gekleed in zijn zwarte shirt moet de man met de fijne trap er eigenlijk ook wel om lachen. Hij lijkt opeens te leven voor zijn sport en doet wat zijn vader hem in zijn jeugdjaren zolang probeerde bij te brengen. In de tienerjaren van Schmidt was hij teamgenoot van bijvoorbeeld Nederlands elftalspelers Luciano Narsingh en Daley Blind. Toch voetbalt laatstgenoemde wekelijks voor 75.000 man in stadion Old Trafford en speelt Schmidt zijn potjes op de amateurvelden van Amersfoort en omstreken. ,,Daar ben ik lang ziek van geweest", zegt hij nu. ,,Soms word ik daar nog wel eens wakker van." Op de simpele vraag waar het mis is gegaan, zegt Schmidt eenvoudig: ,,Via KVVA kwam ik bij Ajax terecht en op dat moment had ik weinig besef van het feit dat ik bij zo'n grote profclub speelde en daar alles voor moest doen om daar te slagen. Mijn vader zei mij dit wel altijd, maar ik luisterde niet."

 

PLEZIER VERLOREN Het was dat eigenwijze wat de jonge Schmidt toen in zich had. Want dat hij kon voetballen, was overduidelijk. Met zijn gave linkerbeen legde hij eenvoudig balletjes bij zijn medespelers neer en toen hij niet slaagde bij Ajax, kwam hij terecht bij een grootmacht uit de regio; IJsselmeervogels. ,,Daar was het eigenlijk hetzelfde verhaal", blikt de inwoner van het Soesterkwartier terug. ,,Toen ik tweedejaars A-junior was kreeg ik mot met de trainer en ben ik in de winterstop gestopt."

 

Dat half jaar niets doen heeft hem volgens eigen zeggen de kop gekost. Zo kwam de middenvelder enkele kilo's aan en die zijn er nooit meer echt af gegaan. Hij vocht dan ook tijdens seizoenen vooral tegen zichzelf. ,,Bij Quick en Nieuwland was dat zeker zo. In je hoofd heb je het dan allemaal wel zitten, maar de uitvoering gaat niet zoals je hoopt dat het gaat."

Omdat het plezier verloren ging, kwam hij enkele keren bij Cobu Boys terecht. In Zielhorst vond hij dan weer de moed om het te proberen bij een hoger spelende vereniging. ,,In de voorbereiding ga ik dan altijd fanatiek knallen en stop ik er mee als het seizoen weer begint. Super stom natuurlijk, maar dan dacht ik dat het trainen met de selectie genoeg was."

 

TWIJFELS Sinds twee seizoenen is Schmidt weer onderdeel van de Cobu Boys-familie en dat bevalt hem wel. Afgelopen seizoen werd de titel gepakt en daardoor speelt het volgend jaar in de derde klasse. Een zware competitie, waarin zijn ploeg het lastig krijgt. ,,We moeten vechten tegen degradatie. Een enkeling roept dat wij stiekem aan een periodetitel moeten denken, maar dat is volgens mij niet realistisch."

Mede doordat de 27-jarige denkt dat het degradatievoetbal wordt, twijfelde Schmidt of hij bij de club moest blijven. Het zou betekenen dat zijn ploeg niet vaak aan de bal is en daardoor komt hij niet in zijn kracht. Een stap hogerop is gezien het voetballende vermogen zeker een optie, maar toch blijft hij zijn huidige club trouw.

 

TOPFIT ,,En dat doe ik niet omdat ik hier rustig aan kan doen", wil hij benadrukken. ,,Ik ga niet op vakantie en train in de zomerstop twee keer in de week met onze assistent-trainer. Topgozer, die tijd voor mij vrij maakt om mij nog fitter te krijgen. Eerst doen we krachttraining en daarna kort sprintwerk. Verder sport ik nu elke dag, het voelt niet fijn als ik dat niet doe."

Er volgt nog een slok van zijn water en zijn zelfverzekerdheid is in elk woord terug te horen. Aankomend seizoen moet hij topfit zijn en wie weet volgt er dan nog een keer een stap hogerop. Het is toekomstmuziek, want eerst moet hij zich aan zijn woord houden. Zo riep Schmidt wel vaker dat het zijn seizoen moest worden en dan stokte het toch. ,,Maar het kwartje lijkt nu te zijn gevallen. Niet eens om het voetballen, maar gewoon voor mijzelf. Nu ik al tien kilo kwijt ben, voel ik mijzelf prettiger. Dat het straks ook gaat helpen op het veld is mooi meegenomen."

Dus wie weet zien de supporters van Schmidt weer iets meer terug van de flegmatieke die ooit teamgenoot was van Daley Blind. Waar hij wereldsterren zal bedienen, doet Schmidt dat op een lager niveau. Met even veel plezier en met even veel liefde voor de sport.