• El Khalki was het plezier in voetbal even kwijt, maar heeft het weer helemaal gevonden. 

    Foto Rinus van Denderen

El Khalki wil met Amsvorde uit de vierde klasse

AMERSFOORT Hij is in de Amersfoortse voetbalwereld geen onbekende en toch speelt de 25-jarige Ibrahim el Khalki 'maar' in de vierde klasse. Onder zijn niveau, maar hij voelt zich bij Amsvorde thuis. 

Jeroen van der Veer

Het is voor de buitenwereld wat moeilijk te begrijpen dat Ibrahim el Khalki momenteel in het eerste elftal van Amsvorde speelt, maar zelf vindt hij het niet zo raar. De liefde voor het balspelletje was hij even kwijt Inmiddels heeft hij deze weer gevonden op het middenveld bij een vierdeklasser.

Bij vrijwel elke vereniging in Amersfoort zou de baltovenaar een aanwinst zijn en toch speelt hij 'maar' bij de vereniging die gevestigd is op Sportpark Nimmerdor. ,,Ik krijg vaak de vraag waarom ik bij Amsvorde speel", bekent de bescheiden El Khalki. ,,Dat is vrij simpel; Marino Osimani was hier trainer en ik wilde graag onder hem spelen. De club is goed voor mij en ik heb het naar mijn zin. Dat is mij ook veel waard."

Toch zegt de 25-jarige het met gemengde gevoelens. Want hoe mooi had zijn voetbalcarrière eruit kunnen zien als hij bij IJsselmeervogels was gebleven toen hij in de A1 zat? Het is een vraag die nooit beantwoord zal worden, maar waarover de Amersfoorter nog wel regelmatig nadenkt. ,,Ik heb bijvoorbeeld tegen Davy Klaassen gespeeld. Hij was aanvoerder bij Ajax en speelt nu in Engeland. Ik wil niet zeggen dat ik net zo goed had kunnen worden, maar wie weet wat ik had kunnen bereiken."

 

STAP TERUG Maar het reizen van Amersfoort naar Spakenburg werd El Khalki te veel en als tiener kreeg hij ook andere interesses. Na APWC en IJsselmeervogels vertrok hij naar Roda'46 en daar kende hij mooie jaren. ,,Het was niet makkelijk om weg te gaan bij IJsselmeervogels, maar bij Roda heb ik het ook goed gehad. Ik kon belangrijk zijn, we hebben de nacompetitie voor de hoofdklasse bereikt en ik had het naar mijn zin."

Een overstap naar Quick werd uiteindelijk niet wat hij ervan gehoopt had en het ontbreken van een klik met de trainer zorgde ervoor dat hij weer naar Roda'46 ging. ,,Maar daar stopte trainer Koen Jansen en toen ging ik ook weg. Diverse club wilden mij graag hebben, maar Amsvorde sprak mij het meest aan. Ik wilde het plezier weer vinden in het spelletje. Dat klinkt cliché en veel spelers zeggen dat als ze een stap terug doen, maar ik meen het echt."

 

VIERDE KLASSE Inmiddels is El Khalki bezig aan zijn tweede jaar op Nimmerdor en lonkt promotie. Weg uit de vierde klasse, al is het maar omdat hij dan op een hoger niveau kan laten zien wat zijn kwaliteiten zijn. ,,Weet je wat het is", zegt hij zelfverzekerd. ,,Amsvorde heeft dit seizoen echt een goede selectie en op de trainingen halen wij een hoog niveau. Soms doet dat echt niet onder van een eerste klasser. Dat klinkt misschien raar, maar het is wel zo."

De ploeg staat dan ook niet voor niets bij de bovenste ploegen in de vierde klasse en gaat voor promotie. Daarvoor moet zondag wel gewonnen worden van Achterveld, dat net als Amsvorde om de bovenste plaats vecht. ,,Of wij hen als concurrent zien? Nee, dat doen we niet. Natuurlijk staan ze nu hoog, maar wij gaan gewoon uit van onze eigen kracht. Als we dat doen en we ons niveau weten te halen, dan winnen wij."

MAATSCHAPPIJ De woorden worden zorgvuldig door de Amersfoorter uitgesproken. Hij weet precies wat hij wil en waarmee hij bezig is. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Zo is hij techniektrainer bij Amsvorde en is hij jongerenwerken van beroep. ,,Mijn vader bracht mij altijd overal naar toe. Stond en staat altijd voor mij klaar. Dat vind ik mooi. Ikzelf vind het belangrijk om de maatschappij iets terug te geven; iets te betekenen voor anderen. Ik wil graag een soort van voorbeeldfiguur zijn en die jonge gasten iets bijbrengen. Zij zijn de toekomst en daar moeten wij allemaal bij helpen."

 

TOEKOMST Als de middenvelder naar zijn toekomst wordt gevraagd, komt er een grote lach op het gezicht van El Khalki. Om hem heen hebben zich inmiddels zijn zaalvoetbalvrienden verzameld, want straks wacht een wedstrijd in sporthal Zielhorst. Zij vinden allen dat hij onder zijn niveau speelt, maar El Khalki blijft kalm: ,,Ik ben niet meer zoals vroeger. Toen wilde ik het hoogste en was ik altijd zoekende naar doelpunten. Dat is niet meer. Ik kan veel meer genieten van iemand alleen voor de keeper zetten."

Het kan dus zomaar zijn dat hij volgend jaar opnieuw het zwarte shirt van Amsvorde draagt. ,,Het zou mooi zijn als ik met hen kan promoveren. Het liefst twee keer, want dan speel je op een leuk niveau. Weet je, we zien het allemaal wel. Ik wil gewoon lekker voetballen en het van jaar tot jaar bekijken. Ik heb weer plezier in het spelletje, ga met plezier naar de trainingen en we doen leuk ons ding."