• Rinus van Denderen

Ertugrul Bayrak: 'Ik won van de twijfel'

AMERSFOORT Aanstaande zaterdag mag Ertugrul Bayrak kickboksen op Glory in Ahoy. Het gigantische evenement is het podium waar de inwoner van Amersfoort al die jaren wilde zijn en nu is de kans daar. ,,Ik heb een lange weg afgelegd, maar ik ben er."

Jeroen van der Veer

Iets wat verlegen en energieloos stapt Ertugrul Bayrak de sportschool binnen. Wie hem bekijkt, zal niet snel zien dat de inwoner van Amersfoort een vechtmachine is die aanstaande zaterdag zijn debuut maakt op Glory; het platform waar elke kickbokser actief wil zijn. ,,Ik ben wat moe hoor", verontschuldigt de 26-jarige zich. ,,Heb vanmiddag een cardio-training gedaan en dat heeft alle energie uit mijn lichaam geslurpt.

GESLAAGD Het moet gezegd worden: Bayrak heeft een uitstekend lichaam en zijn overkomen is zeer vriendelijk. Oke, hij kijkt wat moe uit zijn ogen... maar de reden hiervan is bekend. Hij loopt vrijwel direct naar de ring in de sportschool aan de Zwaaikom en leunt wat op de rand.
De afgelopen weken waren niet eenvoudig en er komen nog enkele zware dagen aan. Vanaf zijn veertiende stopte hij met voetballen en werd hij door zijn broer verleid om op kickboksen te gaan. Zijn droom? De beste worden. Niet alleen als sporter, maar ook als mens. ,,Daar zet ik mij keihard voor in. Ik probeer mijzelf op sportief gebied en als persoon continu te ontwikkelen."

BELANGRIJKE KEUZE Al snel werd duidelijk dat Bayrak met kickboksen hoge ogen gooide. Hij versloeg iedereen en was elke keer de beste in zijn klasse. De stap naar de A-klasse was dan ook een logisch vervolg.
In deze klasse kwamen voor het eerst grote tegenslagen. Wedstrijden werden gewonnen, maar ook verloren. Bayrak viel, maar stond ook keer op keer weer op. ,,Toen ik 21 jaar was, had ik mijn diploma behaald en moest ik een belangrijke keuze maken. Verder studeren of alles geven voor de sport. Ik koos voor het laatste, al bracht dat ook een hoop onzekerheid met zich mee."

GEEN TWIJFEL Denk bijvoorbeeld alleen al aan het financiële plaatje. Om het hoogste te halen bij het kickboksen, staat vrijwel alles in het teken van de sport. Veel tijd om bij te verdienen had Bayrak dan ook niet. ,,Je kunt nog zoveel talent hebben, maar zonder sponsoren kom je er niet. Ik heb enkele sponsoren, waaronder Diresport, die mij al jaren steunen. Zonder hen, mijn vrienden en familie had ik nooit op dit punt in mijn leven gestaan."

Daarnaast overwon hij nog een belangrijke factor. Doordat alles in het teken staat van kickboksen, slaat soms ook bij de 26-jarige de twijfel toe. Net zoals ieder mens, heeft ook deze vechtmachine moeilijke en onzekere tijden gekend. ,,Maar", zegt hij strijdlustig. ,,Ik heb gewonnen van de twijfel. Ook ik ben op mijn bek gegaan, ben KO-geslagen of heb belangrijke keuzes moeten maken. Alleen als mens ben je er verantwoordelijk voor hoe je eruit komt. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten en vocht mezelf terug. Twijfel ken ik dan ook niet meer. Dit is mijn ding, hier ga ik vol voor."

DE CONTROLE En met succes. Ertugrul Bayrak heeft inmiddels twee wereldtitels te pakken en is bezig om zijn naam nog meer te vestigen. Inmiddels heeft hij zelfs de kans gekregen, waar hij al die jaren op heeft gehoopt. ,,Voor de wereldtitels riep ik al dat die kans zou komen en dat is nu werkelijkheid geworden. Glory heeft mij gecontracteerd en ik mag vechten op het hoogste platform."
Als de kickbokser de woorden uitspreekt, krijgt hij een brok in zijn keel. Niet van de emoties, maar van trots. Al die jaren afzien worden nu beloond. ,,Ik wist dat ik het kon, alleen was ik afhankelijk. Afhankelijk van een kans die mij geboden moest worden. Die is er nu en daarom ga ik er vol voor. Ik heb weer de controle in handen en niets staat mij meer in de weg. Aanstaande zaterdag moet mijn dag worden."

MEER DAN ALLEEN SPORTER Het evenement in Ahoy wordt op de Nederlandse televisie uitgezonden en Bayrak hoopt te schitteren. Wat veel mensen op zo'n moment niet zien, is dat er een lang traject aan vooraf is gegaan. Nooit eerder zocht de kickbokser de aandacht en ook nu vindt hij het onwennig om over zichzelf te praten. Toch zijn het stappen die horen bij de ontwikkeling die de Amersfoorter doormaakt. ,,Ik pronk niet graag. Ook na mijn prijzen niet. Als ik de sportschool uitloop, ben ik 'gewoon' Ertugrul en wil ik zo min mogelijk over kickboksen praten. Gelukkig weten mijn vrienden dit. Ik ben namelijk meer dan alleen maar die sporter die leuk kan vechten."

HARD WERKEN De komende dagen is het nog afzien. Zaterdag gaan de remmen los. Bayrak wil schitteren in Ahoy en kijkt uit naar zijn debuut op Glory. ,,Hard werken wordt beloond. Dat heb ik altijd gezegd en dat heb ik nog altijd voor ogen."