• Ferry de Smalen is tevreden met zijn overstap naar AFC Quick.

    Rinus van Denderen

Ferry de Smalen voetbalde in China voor 60.000 man

AMERSFOORT Hij werd lang gezien als groot talent, speelde betaald voetbal en ging het avontuur aan in China, maar sinds dit seizoen maakt Ferry de Smalen zijn minuten bij AFC Quick. Althans, als de 35-jarige niet geblesseerd is. ,,Ik ben nu pas pijnvrij. Nu moet de conditie nog terugkomen. Na zestig minuten was het pijpje leeg..."

Jeroen van der Veer

Vlak voor het interview krijgt Ferry de Smalen een filmpje doorgestuurd op zijn Whatsapp. Daarop is de Belgische ster Dries Mertens te zien, terwijl hij samen met De Smalen vrije trappen oefent. Het videootje dateert alweer van enkele jaren geleden en beiden dragen een AGOVV-shirt. Momenteel schittert Mertens bij het Italiaanse Napoli, terwijl de Amersfoorter in de tweede klasse bij AFC Quick speelt.

Ooit, in een ver verleden, waren de twee ploeggenoten bij de club uit Apeldoorn. Ook Belgische international Nacer Chadli speelde in dat team en dit drietal werd gezien als grote talenten. Waar de twee Belgen wel doorbraken, heeft De Smalen nooit zijn Eredivisie-debuut gemaakt. ,,Of ik dat erg vind? Achteraf gezien niet."

AVONTUUR IN CHINA Op een rustige manier spreekt de inwoner van Vathorst de woorden uit. Inmiddels is hij 34 jaar en heeft hij door het voetballen mooie dingen meegemaakt. Zo kwam De Smalen na het AGOVV-avontuur in China terecht, waar hij via contacten een contract kon tekenen. Natuurlijk waren de centen voor de op dat moment 24-jarige interessant, maar de Amersfoorter wilde vooral de uitdaging aan gaan. ,,Zo heb ik eigenlijk altijd in het leven gestaan. Het is toch gaaf om dat mee te maken? Ik heb voor 60.000 man in één stadion gespeeld. Dat had ik in Nederland nooit kunnen bereiken hoor."

Toch was het tripje naar China van korte duur. Hij verveelde zich buiten het voetbal om. ,,Ik zat alleen maar in mijn appartement. Op een gegeven moment ging ik via de webcam bekijken wie er op een stapavond in de binnenstad van Amersfoort liep. Dat was voor mij wel een bevestiging dat ik weer terug naar Nederland moest."

MAATSCHAPPELIJKE CARRIERE Zonder het te beseffen, betekende dit ook direct het einde van de profcarrière. Per toeval kwam hij een oude bekende tegen en De Smalen werd benaderd om jeugdwerker te worden. ,,Ik had helemaal geen zin om stages te lopen bij profclubs en heb toen bewust voor een maatschappelijke carrière gekozen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van gehad. Ik heb nu een fantastisch kind, een mooie vrouw en een schitterend huis. Daarnaast een baan waar ik het naar mijn zin heb, wat wil ik nog meer?"

FANTASTISCHE TIJD Nadenken over hoe alles had kunnen lopen als hij wel alles voor het voetbal had gegeven, doet De Smalen dan ook niet. Ondanks dat hij in het weekend vaak een wedstrijd had, koos hij er alsnog voor om met zijn maatjes te gaan stappen. Dat kon in die tijd nog allemaal en dat had hij voor geen goud willen missen. ,,Nee, natuurlijk niet. Kijk, Dries Mertens had echt een uitzonderlijk talent. Dat had ik niet en ik miste ook zijn mentaliteit. Ik vond het ook leuk om te stappen en deed dat dan ook. Wedstrijd of geen wedstrijd. Het is dus prima hoe alles is gelopen. Is toch mooi? Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze voor 60.000 man in China hebben gevoetbald."
Na zijn buitenlandse avontuur en tijdens zijn baan als jeugdwerker, ging De Smalen spelen op amateurvelden. Bij Veensche Boys, Elinkwijk, NVC en WSV. ,,Vooral bij Elinkwijk heb ik een fantastische tijd gehad. Er liepen daar schitterende mensen rond, het was een leuk team en we speelden echt goed. Nog altijd kom ik er met veel plezier."

BLESSURES Afgelopen seizoen koos de Amersfoorter er voor om bij AFC Quick te gaan voetballen. Zij waagden een poging toen hij bekend maakte te vertrekken bij WSV en hadden daarbij succes. ,,Ik was het reizen helemaal zat en koos ervoor lekker dicht bij mijn huis te voetballen. Er waren wat opties, maar bij Quick had ik een goed gevoel. Ik heb nog met de huidige trainer gevoetbald, en ook Nick Mulder ken ik van mijn AGOVV-tijd."
Toch hebben de supporters van AFC Quick nog weinig kunnen genieten van de kwaliteiten van De Smalen. Tijdens de Amersfoortse Kampioenschappen raakte De Smalen geblesseerd aan zijn rib, gebroken. ,,Dat grapje heeft mij tien weken gekost en toen ik eindelijk was hersteld, kreeg ik last van mijn lies. Daarna wederom weer mijn rib, het was echt dramatisch."

HET DUBBELTJE Het blessureleed heeft de 34-jarige nu achter zich gelaten en hij begint fit te worden. Dit seizoen wil AFC Quick zich zo snel als mogelijk veilig spelen en dan omhoog kijken. ,,We hebben acht keer gelijk gespeeld, waarvan zes keer door een treffer in de laatste minuten. Het dubbeltje viel elke keer niet onze kant op, wij moeten de wedstrijd gewoon eerder afmaken. Dat moet de komende wedstrijden echt beter..."