• Aanvoerder Debbie Gijsbertsen speelde een voortreffelijke wedstrijd.

    Gerard Noordhof

Forza Hoogland op weg naar boven

AMERSFOORT De volleybalsters van tweede divisionist Forza Hoogland lijken de weg naar boven te hebben gevonden, getuige de 4-0 thuisoverwinning op middenmoter Spaarnestad uit Alphen aan de Rijn. De ploeg van trainer Marco Veenhuizen maakte een gretige indruk en lijkt de mindere eerste seizoenshelft achter zich te hebben gelaten. Een metamorfose van de bovenste plank.

Huub van Aerssen

 

Vanaf het eerste fluitsignaal was het spelplezier en de spelvreugde bij de Hooglandse vrouwenformatie duidelijk zichtbaar. Met veel inzet, werklust en gecoördineerd volleybal werden de gasten uit Haarlem vanaf de eerste set vol onder druk gezet en kwamen er nauwelijks aan te pas. De 25-18 setwinst was dan ook dik verdiend te noemen.

Het sterk en homogeen spelend Forza Hoogland moest het zonder de geblesseerde spelverdeelster en routinier Joanne van der Noord stellen. Ze werd prima vervangen op die positie door 'eigen kweek' Ozlem Argun. De volleybalsters speelden ook in de tweede set de sterren van de hemel (25-15) en degradeerden Spaarnestad tot een ware 'speelbal'.

 

FOCUS In de derde set leek het aanvalsgeweld bij de Hooglanders wat af te nemen en was in het eerste deel van die set de focus even weg. Hoewel Spaarnestad daar dankbaar gebruik van wist te maken, kwam bij Forza Hoogland in de eindfase het vertrouwen weer terug. De opgelopen achterstand werd omgebogen in een voorsprong en ging ook set drie met 25-23 naar de tot op het bot gemotiveerde formatie van Veenhuizen.

 

In de vierde en laatste set bleef Forza de druk erop houden en liet Veenhuizen de zeventienjarige middenaanvalster Emma van Westerlaak haar debuut maken in de hoofdmacht: ,,Fijn dat ze haar speelminuten kan pakken. Emma is een groot talent dat op termijn van grote waarde kan zijn voor de ploeg." Met groot gemak werd vervolgens ook de vierde set een prooi voor Hoogland dat daarmee een belangrijke vijfpunter veilig wist te stellen.

 

ALLES OP ZIJN PLEK De goed spelende en nog steeds van een blessure herstellende aanvoerder Debby Gijsbertsen was net als haar teamgenoten bijzonder blij met dit eerste grote succes na de 'winterstop': ,,Hartstikke gaaf! We wisten dat we het wel konden. Lange tijd heeft het er echter niet ingezeten. Vandaag valt alles op zijn plek. Alhoewel we nog steeds onder de rode streep staan, ben ik er van overtuigd dat we de komende weken de punten gaan pakken. We gaan gewoonweg voor lijfsbehoud in de tweede divisie."

 

SAAMHORIGHEID Ook assistent Richard Goedhart was stellig in zijn bewoordingen: ,,We zijn als team naar elkaar toegegroeid. We doen niet onder voor andere tegenstanders in de poule. Niet alleen technisch en tactisch, ook mentaal zijn we gegroeid. De ploeg blaakt momenteel van het zelfvertrouwen. We hebben een goede mix van routine en talent die zich zeker zal uitbetalen."