• Robin Utrecht

Gezonde après sport primeur voor AVV Keistad

AMERSFOORT AVV Keistad heeft komende zaterdag, als het volleybal uit haar winterslaap is ontwaakt, een landelijke primeur. Zij is de eerste zaalvereniging die in haar kantine naast de traditionele kaart een gezonde hap voorschotelt. ,,De omslag naar een gezonde après sport zal bij volleyballend Nederland via onze club breder op de kaart worden gezet."

Arjan Klaver

Dit zegt Hilda Sanders. Zij heeft zich samen met twee collega's van de kantinecommissie sterk gemaakt om het assortiment van de verenigingskantine uit te breiden met een productgroep die aansluit bij de gezonde sportbeoefening. Veel mensen willen gewoon gezond eten. Ook in de kantine van de sportclub. Zou het dan niet prettig zijn als hier de gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze is?

„Eigenlijk best wel een vreemde vraag", weet Sanders. „Want sport en gezonde voeding gaan eigenlijk zo goed samen. Samen met adviseur Hans Jurgens van het Amersfoortse gezondheidsproject B.Slim (Beweeg Meer. Eet gezond) en een buurtsportcoach van SRO hebben we sinds begin december onderzocht hoe wij het assortiment gezonder kunnen maken. In de richtlijnen 'gezondere kantines' zijn drie niveaus gedefinieerd: brons, zilver en goud. Hoe 'edeler' het metaal, hoe gezonder de uitstraling is van het zichtbare aanbod. We richten ons voorlopig op brons. Zaterdag 21 januari spelen de meeste leden waaronder Heren 1 team hun eerste thuiswedstrijden in 2017. De jongste jeugd wordt na de wedstrijd verrast met een gezond fruit. De ouderen kunnen op die dag via een proeverij een gezonde après sport consumeren. Er is naast het broodje kroket ook gezond vers belegd brood te krijgen, of een verse gezonde tosti. Naast deze gezonde broodjes zijn er dan ook in de andere productgroepen gezondere alternatieven beschikbaar."

De weg naar een Gezonde Sportkantine is een mooie stap richting het nieuwe sportcomplex Amerena, waar de vereniging zich vanaf eind 2017 gaat vestigen. In samenwerking met de andere sportverenigingen worden ook daar afspraken over een Gezonde Kantine gemaakt. „Dit is alvast een voorproefje. AVV Keistad, die samen met VV Wilhelmina en ZPC Amersfoort de horeca gaan exploiteren, wil graag in de Amerena trendsetter zijn."