• Estafette tijdens de clinic in Randenbroek, vanuit wijkcentrum 't Klokhuis.

Gratis hardloopclinics op basisscholen en in de wijken

AMERSFOORT Marathon Amersfoort heeft de ambitie om tien procent van de kinderen en jongeren in Amersfoort aan het hardlopen te krijgen. Samen met partners B-Slim en de buurtsportcoaches van SRO worden gratis clinics gegeven op basisscholen en in de wijken.

Al 2000 kinderen hebben tot nu toe meegedaan aan de clinics op basisscholen in Amersfoort. De komende tijd staan deze sportieve activiteiten nog op twaalf basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs op het programma.

Daarnaast wordt door Marathon Amersfoort en SRO een aantal clinics en happyruns in de wijken, vanuit de Buitenkasten, georganiseerd. Anna Borsten en Dorien Janse zijn de trainers, vanuit de marathon. Borsten: ,,Meedoen is belangrijker dan het winnen. Zelfs geblesseerde leerlingen vinden hun plekje in de clinics, door bijvoorbeeld spelleider of jury te zijn."

FANATIEKE LEERLINGEN Tijdens de gymles op school of op een veld in de buurt van de school zuchten de oudste leerlingen tijdens de warming-up: vermoeiend. Maar, al snel blijkt tijdens het estafettespel wie het fanatiekst zijn en willen winnen: de oudste leerlingen. Na afloop zijn ze allemaal vermoeid. En ook al vonden ze dat ze al prima konden hardlopen, ze hebben er toch wat technieken bijgeleerd die de winstkansen vergroten.

De clinic bestaan niet alleen uit hardlopen. Er is ruimte voor spel en voor kennis over hardlooptechnieken, ademhalingstechnieken en bewuste voedingskeuzes. Borsten: ,,Het gaat er niet alleen om kinderen aan het lopen te krijgen. We willen ze ook bewuster maken. Bewegen is gezond en leuk. En als je beweegt, dan wordt dat nog leuker als je goed leert ademhalen en de juiste looptechniek kunt toepassen. Leerlingen kunnen 5 juni (dag van de Amersfoortse marathon) individueel winnen met hun tijd, maar ze kunnen ook een prijs voor de school winnen. De school met procentueel de meeste leerlingen aan de start, krijgt een prijs voor de hele school. Vorig jaar won De Gondelier in Vathorst een groot buitenspeelpakket. Wat dit jaar de prijs wordt, is nog een verrassing."

BASISONDERWIJS Naast reguliere basisscholen hebben ook scholen voor speciaal basisonderwijs zich aangemeld voor een clinic. Anna Borsten vindt het belangrijk dat ook die kinderen een kans krijgen: ,,Het betrekken van scholen voor speciaal onderwijs vind ik een mooi initiatief omdat je daarmee kinderen die ongelijk onderwijs volgen, gelijke kansen geeft in sportief opzicht. Natuurlijk staat het plezier in bewegen voorop en dat dragen we uit tijdens onze lessen. Het is echt heel leuk om te zien hoe een jongen met overgewicht het meest fanatiek meedoet aan de estafette en ook nog ver voorop loopt. Maar, ik geniet ook van de leerling die na afloop van een naschoolse clinic naar haar moeder toe rent en roept: 'Mama, ik wil me nú inschrijven!'."

De clinics voor basisscholen zitten vol, maar voor clinics en happyruns vanuit de Buitenkasten is nog plaats.

Kijk voor meer informatie op de website: www.marathonamersfoort.nl.