• Menno Heus (r) en Ingmar Goldhoorn (l) hebben de samenwerking gezocht met Dennis Been van De Voetbalschool.

    Rinus van Denderen

Heus en Goldhoorn: handen ineen voor nieuwe keepersschool

AMERSFOORT Zelf zijn Menno Heus en Ingmar Goldhoorn geen onbekenden in Amersfoort en met hun netwerk hopen ze veel keepers enthousiast te maken voor de opgerichte keepersschool. ,,Wij willen alle facetten in een pakket aanbieden en op welk niveau je ook doelman bent; bij ons word je een betere keeper."

Jeroen van der Veer

Het is een vak apart; doelman zijn. Dat beseffen Menno Heus en Ingmar Goldhoorn maar al te goed. De twee Amersfoortse voetbalvrienden staan zelf al jaren onder de lat; Heus bij diverse profclubs en Goldhoorn al meerdere seizoenen bij ASC Nieuwland. Als geen ander weten zij dan ook hoe belangrijk goede trainingen zijn en daarom start het tweetal een keepersschool en wordt de samenwerking gezocht met De Voetbalschool.

Beide heren vallen maar meteen met de deur in huis; ja, je moet een beetje gek zijn om keeper te worden en te blijven. Veel kinderen kiezen op jonge leeftijd toch om een spits te zijn en doelpunten te maken. Af en toe zegt er eentje 'ik trek de handschoenen wel aan en vuur die ballen maar op mij af'. ,,Toch zijn er gelukkig steeds meer kinderen die doelman worden en dat willen wij stimuleren", aldus de 23-jarige Menno Heus, die momenteel bij profclub FC den Bosch onder contract staat.

HET GEZICHT Jarenlang was Heus onderdeel van FC Utrecht, maar een half jaar geleden kwam aan die samenwerking een einde. ,,Ik hoorde van veel keepers dat ze het jammer vinden dat er naast de 'normale' keeperstrainingen geen extraatje voor hen is. Toen ben ik met Ingmar gaan nadenken hoe we dat konden oplossen en al snel kwamen we bij een keepersschool uit, omdat we daarvoor in Amersfoort kansen zagen."
,,Vroeger, en nu klink ik opeens heel oud, had je echte keepersdagen", zegt de 27-jarige Goldhoorn. ,,Een hele dag voor de doelmannen. Dat is helaas allang verleden tijd en daarom besloten Menno en ik het zelf op te pakken. Ondanks dat hij weer een mooie club heeft, blijft hij erbij betrokken. Menno is hét gezicht van de school en kan met zijn ervaring de keepers veel bijbrengen."

GELOOF Al snel nam het tweetal contact op met Dennis Been, die in Amersfoort een gerenommeerde voetbalschool heeft. Deze Amersfoorter zag wel toekomst in het plan van zijn stadsgenoten en de handen werden ineen geslagen. ,,Bij onze school is wel aandacht voor keepers, maar 95% is toch voor de voetballers. Deze samenwerking is een win-winsituatie voor beiden en het voegt echt iets toe. Ik geloof in hun plan."

PLEZIER EN KWALITEIT Op vrijdag en zondag hopen Menno Heus en Ingmar Goldhoorn tientallen keepers op het veld van ASC Nieuwland te kunnen verwelkomen en zij zullen flink aan het werk gezet worden. ,,Het keepersvak is niet eenvoudig", aldus Heus. ,,Vroeger moest je ballen stoppen, maar tegenwoordig is dat niet genoeg. Je moet meevoetballen, coachen, het team neerzetten en ga zo maar door. Al deze facetten willen wij in een pakket aanbieden en op welk niveau je ook doelman bent; bij ons word je een betere keeper. Daar ben ik van overtuigd."

Naast Heus zit Goldhoorn te knikken. Ook hij gelooft in het plan en staat te popelen om te beginnen en op 15 en 17 maart staan de eerste trainingen op het programma. ,,Ik ben nog van de oude stempel en wil zelf graag ook een schop onder mijn hol als ik niet bij de les ben", aldus Goldhoorn. Dat zal op de keepersschool ook gebeuren. Natuurlijk moet er heel veel plezier zijn en kan een dolletje, maar de keepers zijn hier om beter te worden. Dan moet er ook serieus getraind worden, want wij gaan voor kwaliteit en dat kan je alleen bieden als je honderd procent inzet toont. Dat mogen de deelnemers van ons verwachten, maar wij ook van hen."

TRAINING OP MAAT Met een tas gevuld met oefenstof van profclubs, verwacht Heus dat zijn bagage voldoende is om de taak als keeperstrainer op zich te nemen. De Amersfoorter trainde bij FC Utrecht, AZ Alkmaar en nu bij FC den Bosch en heeft zin in zijn nieuwe avontuur samen met Goldhoorn. ,,Wij gaan een gat opvullen dat helaas is ontstaan. Ikzelf heb veel profijt gehad van goede trainingen en dat willen wij anderen ook bieden. Hierbij mikken wij op kinderen tussen de vijf en achttien jaar en het maakt niet uit welk niveau hij of zij heeft. Wij passen ons aan en geven training op maat."

De twee doelmannen geven zichzelf en de voetbalschool de tijd, maar gaan er vanuit dat straks aan veel keepers tips en trucs geleerd kunnen worden. ,,Het zal als een sneeuwbaleffect gaan. Zo iets moet groeien. Mond tot mondreclame werkt het best en als wij eenmaal begonnen zijn, weet ik zeker dat het hard gaat."

AANMELDEN Keepers met interesse in trainingen van profkeeper Menno Heus en Ingmar Goldhoorn kunnen zich aanmelden via www.devoetbalschool.nl.