• Raymond Prins heef het geflikt; hij gaat samen met Hoogland naar de Derde Divisie. ,,Een unieke prestatie en echt zo'n seizoen waarvan je over twintig jaar zegt: 'weet je nog...'

    Foto Rinus van Denderen

Hoogland gaat landelijk

AMERSFOORT Een jongensdroom, een jongensboek of een sprookje? Er kunnen diverse namen aan het seizoen van Hoogland gehangen worden na de promotie naar de derde divisie. Zondag, in de return van de finale, werd in Rosmalen het schitterende seizoen bekroond; Hoogland speelt volgend voetbaljaar in de landelijke derde divisie.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Waar moet het verhaal beginnen om de afgelopen twee seizoenen van Hoogland te beschrijven? Hoofdtrainer Raymond Prins weet het eigenlijk ook niet zo goed. Nadat ze van de hoofdklasse naar de eerste klasse waren gedegradeerd, begon de machine te draaien. Twee seizoenen lang kwam er weliswaar af en toe wat zand tussen de motoren, maar opgeven? Nooit. Er werd niet alleen een ploeg geformeerd die uitstekend kon voetballen, ook 'de mouwen opstropen en karakter tonen', werd één van de wapens.

Na de degradatie promoveerde Hoogland direct terug naar de hoofdklasse, waarin de ploeg dit seizoen actief was. Er kwamen enkele nieuwe spelers bij, er werd afscheid genomen van ervaren krachten en mede daarom werd de doelstelling helder; op de tiende plaats eindigen en uit de degradatiezone blijven. Met zeven punten uit vijf duels was het begin niet denderend, maar groeide de groep wel nog dichter naar elkaar toe. De koppen werden bij elkaar gestoken en een nieuwe formatie werd bedacht. ,,Wij raakten Coen Heus, onze topscorer van het jaar daarvoor, al snel in het seizoen kwijt door een blessure. Toen wij degradeerden, hebben we het hele seizoen vastgehouden aan het spelsysteem en daar hebben wij van geleerd. We besloten het anders te doen."

EVALUATIE Met een mannetje centraal achterin erbij, konden de backs Herman Struijk en Martijn Koelewijn dieper spelen en kreeg Ruud Vos minder ruimte om zich heen en kon hij zich focussen op de tegenstander uitschakelen. ,,We wonnen toen direct bij de op dat moment ongeslagen koploper en je zag het geloof groeien. Veel spelers kwamen door dit systeem in hun kracht; Ruud kon zich vastbijten in een spits, Martijn en Herman konden veel mee naar voren en daarnaast bouwden wij hierdoor een stukje zekerheid achterin in."

Overwinning na overwinning volgde en tijdens het trainingskamp in Portugal werd in de winterstop het eerste deel van het seizoen geëvalueerd. ,,Ik vond het toen mooi dat iedereen uitsprak voor handhaving te gaan. Ze beseften heel goed dat we er nog niet waren, ondanks dat we in een goede flow zaten."

VERRASSING Al snel werd er een periodetitel bemachtigd en daardoor wist Hoogland één ding zeker; ze gaan de nacompetitie voor promotie in. Toen bleek dat Hoogland definitief veilig was, konden de spelers zich gaan voorbereiden op het toetje van de competitie. ,,We zijn soms spelers rust gaan geven, maar hebben de ploeg ook een andere systeem aangeleerd. Hierdoor konden we switchen en ook tijdens wedstrijden de tegenstander verrassen."

De laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie gingen tegen laagvliegers verloren, maar toch hield Hoogland vertrouwen. Dat was niet onterecht, want het elftal won de eerste wedstrijd van de halve finale met 3-2 van Halsteren. Het geloof begon te groeien en toen Ruud Vos in de slotfase van de verlenging in de return de 4-4 tegen de touwen kopte, maakte iedereen zich op voor de finale. ,,Bijzonder dat Vos in de halve finale in totaal drie keer scoorde. Als men over Hoogland spreekt, gaat het al snel over Henk Baum of Bas Wobbes. Toch is Vos voor mij de verrassing van het seizoen", complimenteert Prins de speler die dit seizoen van Hooglanderveen overkwam.

FEEST In de finalestrijd moest afgerekend worden met OJC Rosmalen en afgelopen donderdag eindigde het duel in 2-2. ,,Ik heb toen echt genoten van de sfeer. Veel publiek, waaronder ook veel jeugd en tja… sommigen vonden het niets, maar ik vond het vuurwerk wel wat hebben. Toch merkte ik wel dat mijn jongens gespannen waren. Ze waren stiller en in het veld merkte je het gemis van Dave Dekker. Hij stuurt de ploeg altijd goed aan, maar hij was enkele uren daarvoor geland na een reis met zijn werk. Wij besloten Jelte Boelens en Lex Hienenkamp op het middenveld te laten starten en na een onwennig begin, pakten zij het uitstekend op."

In de return, zonder de geschorste Bas Wobbes, wist Hoogland voor een daverende verrassing te zorgen en werd OJC Rosmalen verslagen. Door de 2-3 overwinning (goals: Stijn Mossink, Henk Baum en Lex Hienenkamp) speelt Hoogland volgend jaar op landelijk niveau. ,,Ik heb na de wedstrijd mijn werk gezegd dat ik er maandag niet was", glundert de succescoach. ,,Het feest was fantastisch en dat heeft de groep verdiend. Een unieke prestatie en echt zo'n seizoen waarvan je over twintig jaar zegt: 'weet je nog...' De doelstelling voor volgend seizoen is duidelijk; handhaving. Het zou een wereldprestatie zijn, beseft ook Prins. ,,Dat zeiden we dit seizoen ook en kijk ons nu eens. Dus tja, we gaan het zien wat het seizoen gaat brengen."