• Judoka Jesper Smink timmert hard aan de weg en boekte al internationale successen.

    Rinus van Denderen

Jesper Smink (21) mengt zich in top van de judowereld

AMERSFOORT Al twee keer werd hij 'Sportman van het Jaar' in Amersfoort en daar is Jesper Smink maar wat trots op. De judoka uit Hoogland timmert hard aan de weg en boekte al internationale successen. Zijn doel? De Olympische Spelen in 2020.

Jeroen van der Veer

In huize Smink zit de kerststemming er al goed in. Het is gezellig druk, de kerstboom schittert in de hoek van de woonkamer en eigenlijk is vrijwel iedereen gereed om aan de feestdagen te beginnen. Ook judoka Jesper Smink, die met veel trots zijn gewonnen prijzen laat zien. Eigenlijk mag van hem het kalenderjaar 2018 nog wel eventjes duren, want deze gaat bij hem de boeken in als 'succesvol'.

Pas 21 lentes jong is de grote sterke gast uit Hoogland en wie hem bekijkt, zal niet doorhebben dat dit een vechtmachine is. Hij komt vriendelijk en bescheiden over, maar op de mat gaat hij los. Sinds zijn vierde is de sporter verkocht aan het judoën en is hij bezig zijn droom te realiseren. Wat begon met een partijtje stoeien, is uitgegroeid tot topsport met de Olympische Spelen als doel.

TRAJECT ,,Het is snel gegaan", zegt Smink, als hij naar de kerstboom zonder piek kijkt. Daarover zegt hij dat het een foutje van zijn moeder is, maar daar klaagt hij niet over. Hij weet als geen ander dat hij door de steun van zijn ouders staat waar hij nu staat. ,,Door mijn ouders kan ik dit allemaal doen. In de jeugd trainde ik een keer in de week in Haarlem en dan bracht mijn vader mij."

Daar, flink wat kilometers van zijn woonplaats verwijderd, ontwikkelde Smink zich nog sneller. Dat de 21-jarige daar mocht trainen had hij te danken aan zijn Nederlandse titel en daardoor kwam hij in een traject van de bond. ,,Dat was in het begin pittig", zegt Smink. ,,Ik was een jaar of vijftien en het werd toen allemaal nog serieuzer."

NIEUWE KLASSE Het zorgde ervoor dat Smink een andere jeugd had dan zijn leeftijdsgenoten. Zo moest de sporter op zijn voeding en rust letten en verkocht hij meermaals een 'nee' als zijn vrienden vroegen of hij mee ging stappen. Inmiddels betaalt zich dat uit, want de judoka is er een om in de gaten te houden. ,,Het gaat inderdaad lekker. Op toernooien laat ik mij zien en ik merk dat tegenstanders nu ook rekening met mij houden."
Dat komt mede door zijn twee bronzen medailles op GrandPrix-toernooien. ,,De stap van de junioren naar de senioren was een grote, maar gaat mij goed af. Daar ben ik blij mee, al ben ik wel van gewichtsklasse veranderd. Bij onder de 81 kilo moest ik bij wedstrijden steeds veel afvallen; iets waardoor ik veel energie verspeelde. Nu ik in de 90 kilo-klasse zit, gaat dat beter en voel ik mij fitter. Enige nadeel is wel dat de tegenstanders ook groter zijn, haha."

Naast het bezoeken van buitenlandse stages, (internationale)toernooien en trainingen, is Smink ook druk met zijn studie. ,,Dat vind ik belangrijk", zegt hij zelfverzekerd. ,,Het gaat nu goed in de sport, alleen ik wil niet continu in die judo-bubbel zitten. Iets ernaast hebben is ook goed en daarom doe ik nu een HBO-studie."

Want de dagen van Smink zijn over het algemeen gevuld met judo. Twee keer per dag trainen en dat vaak vijf dagen achter elkaar; de Hooglander doet het met veel plezier. ,,Als je iets wil, dan ga je daar vol voor. Ik wil mijzelf later niets kunnen verwijten."

LEERMOMENT Inmiddels is ook bij Smink het besef gekomen dat hij zich (straks) kan mengen tussen de grote jongens. Ondanks dat hij zichzelf nog vol aan het ontwikkelen is, zijn de eerste twee bronzen medailles op hoog aangeschreven toernooien al binnen. Toch ging afgelopen jaar niet alles vlekkeloos. Zo vloog Smink op het WK er al in de eerste ronde uit. ,,Dat zien we maar als een leermoment", zegt hij nu met een grote lach. ,,Daar was ik toen wel even ziek van."

Door zijn bronzen plak in China is bij Smink het besef gekomen dat de Olympische Spelen een realistisch doel kan worden. ,,Je krijgt per toernooi punten, dus ik wil aan zoveel mogelijk toernooien meedoen. Uiteindelijk moet je bij de top 20 van de wereld eindigen om in 2020 bij de Olympische Spelen te zijn. In de kwalificatiereeks moet ik dus zoveel mogelijk winnen en nu ik een paar keer internationaal heb meegedaan, durf ik mijn droom wel hardop uit te spreken."

NIET STILSTAAN Toch moet daarvoor nog een hoop beter. Sowieso kunnen vlieguren geen kwaad, maar ook in gewicht wil Smink aankomen. In spierkracht welteverstaan.

,,Ik ben nu 21 jaar en als je ongeveer aan je top zit, ben je zo'n 26 of 27 jaar. Er is dus nog voldoende tijd, maar het kan mij niet snel genoeg gaan. Door de feestdagen is het nu wat rustiger, maar straks gaan we weer vol gas. Als je terugblikt, was 2018 een heel mooi jaar. Alleen heb je daar niets aan, als je stil staat in je ontwikkeling. Daarom gaan we in het nieuwe jaar door met knallen", besluit hij.