• Een deel van de leden -met waarnemend voorzitter Joost van der Graaff met de pet op- genieten van de sport.

    Rinus van Denderen

Jeu de boulesclub Randenbroek wil gaan uitbreiden

AMERSFOORT Diverse dagen per week wordt er bij jeu de boulesclub Randenbroek gespeeld en dat willen de leden nog jaren blijven doen. De vereniging wil en gaat het sportcomplex opknappen en nog meer leden trekken. ,,Het is meer dan een campingsport."

Jeroen van der Veer

Veel mensen kennen de sport jeu de boules als het spel met de gekleurde balletjes. Gespeeld op de camping, onder het genot van een drankje vrolijk de ballen werpen. De persoon die met zijn gekleurde bal het dichtst bij de witte komt, heeft gewonnen. Veel leden van jeu de boulesclub Randenbroek hebben op deze manier de liefde voor de sport ook gevonden, maar weten inmiddels; jeu de boules is topsport.

Het is vrijdagavond als er diverse leden van jeu de boulesclub Randenbroek voor een gesloten hek staan. De man die altijd het hek opent is zijn sleutels vergeten en daarom kunnen ze niet naar binnen. Dat mag de pret niet drukken en het gesprek wordt buiten al gevoerd. Toch zijn ze wel wat ongeduldig, want de aanwezigen willen graag een balletje werpen. ,,Waar blijft 'ie nou", roept één van hen. ,,Ik wil beginnen."

ONDER ELKAAR Na een minuut of tien is daar een ander met een sleutel van het hek. Deze wordt geopend en de leden lopen via een donkere steeg naar hun clubhuis. ,,Ziet er mooi uit hè", zegt Joost van der Graaff trots. ,,Grotendeels door de leden zelf gemaakt. Wij houden ervan om de handen uit de mouwen te steken en dat is hier flink gebeurd, zoals je ziet."
Het complex telt 32 buitenbanen en binnen zijn er twaalf. Toch gaan de leden daar niet direct heen, want er wordt eerst een warm bakje koffie genomen. Het is gezellig druk in het clubhuis, waar de leden zich verzamelen voor een clubavond. ,,Elke vrijdagavond doen wij dit en dan spelen we niet alleen, maar er wordt ook veel gepraat. Het is gewoon heerlijk om onder elkaar te zijn."

NAAMSWIJZIGING Het is alsof de 70-jarige Van der Graaff spraakwater in het bekertje heeft in plaats van koffie, want als hij over jeu de boulesclub Randenbroek praat, raakt hij maar niet uitgesproken. Op zijn 47ste liep hij op advies van een vriend bij de vereniging naar binnen en sindsdien is de inwoner van Amersfoort er niet meer weg te denken. Toch is er in de loop der jaren veel veranderd, somt de rechtshandige werper op. ,,Kijk alleen maar naar onze naam. We hebben daar Randenbroek in staan, terwijl wij in Liendert gevestigd zijn. Dat komt omdat we hierheen zijn verhuisd, maar nooit een naamswijziging hebben doorgevoerd. Gaat in de toekomst wel gebeuren hoor, want daar heb ik ook nog wel een mooi verhaal over..."
Terwijl de waarnemend voorzitter van de vereniging nog maar even een slok van zijn inmiddels koude koffie neemt, wordt om hem heen al vrolijk het zo geliefde balspelletje gespeeld. Hijzelf wil maar wat graag meedoen, maar praat net zo graag over de sport en over de club. ,,Hier op de Parelhoenstraat krijgen wij straks een nog mooier complex. Zwembad Liendert is al weg en drie verenigingen gaan hier samenkomen. Hierdoor kunnen wij zelfs iets groter denken. Dat kan echter nog wel eventjes duren, maar de plannen liggen er wel."

CAMPINGBEELD Het mag van Van der Graaff niet snel genoeg gebeuren. Hij wil met de vereniging vooruit en zelfs groter gaan denken. Momenteel telt de vereniging zo'n 120 leden en er is hoop dat dit richting de tweehonderd gaat. Daar gaat de club zich ook voor inzetten, benadrukt de waarnemend voorzitter. ,,Alleen het heeft geen zin om dat nu te doen. We hebben momenteel een mooi ledenaantal en zijn daar trots op. Echter willen wij nieuwe leden in een warm bad verwelkomen. Nu zal dat nu ook wel lukken, maar ons nieuwe complex wordt straks nog mooier. Dus als dat af is, gaan we actief leden werven en de sport aanprijzen."

Want dat Van der Graaff zijn sport mooi vindt, is wel duidelijk. Als hem gevraagd wordt waar de liefde voor jeu de boules vandaan komt, kan hij duidelijk zijn: ,,Speel het een keer en je weet het. Nee, zonder gekheid. Iedereen heeft het campingbeeld voor zich. Dat vind ik zo enorm jammer. Er komt echt veel bij kijken. Hoe lang heb je trouwens nog? Dan kan ik je het wel uitleggen."

HEILIGE AVOND Als Van der Graaff hoort dat er nog een kwartier tijd is, kiest hij zijn woorden in de tweede versnelling uit. ,,Het mooiste is het gegeven dat je een ijzeren bal kan laten doen wat jij wil. Geef je 'm effect mee, blokkeer je de baan voor de tegenstander of schiet je een andere bal weg? Je moet dus bij iedere worp een belangrijke keuze maken en dat zorgt ervoor dat je continu schakelt."

Elke dinsdag- en donderdagmiddag spelen de leden en zaterdag is competitiedag. Toch is volgens Van der Graaff de vrijdagavond heilig. ,,Dat is onze avond. Voor sommigen echt het moment van de week. Eigenlijk moet je eens langskomen om het te ervaren..."