• ,,We willen het volkse behouden, maar wel compleet open zijn - , zegt KVVA-voorzitter Arend van Westerneng.

    Foto Rinus van Denderen

KVVA wil nieuwe fase in: 'We zijn onszelf aan het herontdekken'

AMERSFOORT Aankomende zomer is KVVA gastheer van het Amersfoortse Voetbalkampioenschap. Daarmee wil de club aantonen te zijn gegroeid. Niet alleen met het eerste team, maar vooral als vereniging. Toch is de voorzitter nog niet tevreden en wil hij stappen maken met de volksclub. ,,Zolang mijn doel niet voltooid is, stop ik niet."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Met een voldaan gevoel pakt Arend van Westerneng maandagavond een glas water. Deze keer geen biertje, zoals hij vroeger wel deed als hij op de club was. Als de KVVA-voorzitter dat nu zou doen, zou hij elke dag aan de drank zitten en dat is niet wat hij wil. Nee, het wordt gewoon een glas water na een gesprek met een vriendengroep die volgend seizoen bij KVVA komt voetballen. Nieuwe leden, die ervoor zorgen dat de club blijft groeien.

Eigenlijk onbewust rolde Westerneng het bestuur in. Eerst als penningmeester en later als voorzitter. Balen doet de inwoner van het Soesterkwartier er niet van, want hij is op een missie. De club moet weer met trots genoemd worden en de lijn die KVVA heeft ingezet moet worden doorgetrokken. ,,We willen het volkse behouden, maar wel compleet open zijn."

ZATERDAGVOETBAL Het was één van de doelstellingen die Westerneng had en waar hij samen met vele anderen nog altijd aan werkt. KVVA staat bekend als 'dat clubje uit het Soesterkwartier', maar beetje bij beetje verdwijnt die stempel. ,,We zijn goed bezig", weet ook de voorzitter. ,,Hier heeft de overgang van het zondag- naar het zaterdagvoetbal aan bijgedragen." De switch zorgde echter wel voor wat wrijving bij de wat oudere leden. ,,Voor hen was de zondag heilig en dat begrijp ik. Alleen toen ik vroeger als klein kind voetbalde, wilde ik daarna bij het eerste kijken. Dat kan niet als je jeugd op zaterdag speelt en het vlaggenschip op zondag. Je ziet nu dat zaterdags de gehele dag het sportcomplex gezellig vol is en dat er op zondag ook veel te doen is; vrouwen- en recreantenvoetbal bijvoorbeeld."

DE JEUGD Kom bij Westerneng trouwens niet aan met vragen over het eerste team. Daar houdt hij zich ver van, dat is kenmerkend voor de voorzitter. ,,Wij hebben een gediplomeerde staf. Moet ik mij daar dan mee gaan bemoeien? Welnee, daar hebben we vakmensen voor. Ik houd mij bezig met de vereniging en daar heb ik het druk zat mee."

Daar is geen woord van gelogen, want men moet niet gek opkijken als de voorzitter op zaterdag met de grensrechtersvlag rondloopt. Bij het tweede team vervult hij regelmatig de functie als grensrechter. Daarnaast is 45-jarige voorzitter ook bij de jeugd te vinden en is hij vrijwel dagelijks op de club. ,,Wij willen als vereniging benaderbaar zijn en dat kan alleen als je jezelf laat zien. Daarom vind ik het belangrijk om er te zijn." Inzetten op de jeugd is wat KVVA wil doen. Er druppelen wel nieuwe jeugdspelertjes binnen, maar men merkt dat ze rond hun veertiende toch verdwijnen. Naar een club die hoger speelt of waar vriendjes van de KVVA-spelers op dat moment spelen. ,,Ik moet dus de achterdeur van de club bewaken en zorgen dat deze dichtblijft. Zorgen dat de talentjes hier met plezier zijn en hier ook blijven voetballen. Daar richten wij ons als bestuur nu op en daar gaan we vol op inzetten. Onze 18-1 bijvoorbeeld. Die zijn in kampioen geworden in de eerste klasse. Daarnaast hebben meerdere zeventienjarigen hun debuut gemaakt in het eerste. Het kan hier dus echt, wij moeten dat alleen meer naar buiten brengen."

HET AVK De Amersfoortse Kampioenschappen is een podium waarop KVVA zich kan tonen aan voetballend Amersfoort. In voorbereiding op het nieuwe seizoen mag de club gastheer zijn en is daar klaar voor. ,,De organisatie was eerst wat sceptisch, maar we hebben alle vragen beantwoord. We hebben twee wedstrijdvelden, waarvan er eentje geen lampen heeft. In heel Europa hebben wij gezocht, maar geen geschikte gevonden. Gelukkig helpt SRO een handje en kunnen we veld drie ook enkele keren als wedstrijdveld gebruiken." Daarmee doelt de voorzitter op het trainingsveld buiten en naast het sportcomplex, dat nu nog tot KVVA behoort. ,,Daarnaast mogen we bij de kerk scooters parkeren en kunnen aan de overkant auto's geparkeerd worden. Wij zijn klaar voor het AVK. Binnen de vereniging leeft het al enorm en je ziet mensen opstaan. Dat is mooi om te zien."

KLUS AFMAKEN Als geen ander weet Westerneng dat een goed Amersfoorts Kampioenschap de clubkas flink spekt en als dat gebeurt, kan het nieuwe stappen maken. Een kunstgrasveld met verlichting op veld twee? Het behoort tot de eventuele opties. ,,Het zou wel bij de ambities passen. Wij zijn ons als vereniging aan het herontdekken en willen (door)groeien. Met onze eigen identiteit, maar wel met een open karakter."

Op de vraag hoe lang hij nog voorzitter blijft, is Westerneng duidelijk: ,,Zolang mijn doel niet voltooid is, stop ik niet. Ik wil de klus afmaken. Structuur aanbrengen, groeien met de jeugd en zorgen dat onze leden trots zijn."