• Foto Rinus van Denderen

Maikel Manasse blijkt op zijn plek bij De Posthoorn

AMERSFOORT Hoofdtrainer Maikel Manasse van de Amersfoortse voetbalclub De Posthoorn ademt voetbal en denkt er veel over na. Daarom is het ritje van Amersfoort naar Zeewolde, waar hij woont, zo fijn voor hem. Er is dit seizoen veel gebeurd, zowel positief als negatief. Het belangrijkste: er wordt goed over de club gesproken.

Jeroen van der Veer

Aan het begin van dit seizoen sprak Manasse enkele woorden in deze krant waar hij aan het begin van het seizoen nog vaak aan herinnerd is. De oefenmeester was nieuw bij De Posthoorn en wist niet goed wat hij kon verwachten. Desondanks zei de oefenmeester met een serieus gezicht dat zijn ploeg niet tegen zeperds ging aanlopen en prompt werd het eerste duel van de competitie met 1-6 verloren. Nu, net over de helft van het seizoen, liggen de kaarten anders op tafel en dus is het tijd om de tussenbalans op te maken.

Nederlaag na nederlaag kreeg De Posthoorn te verwerken en de buitenwacht werd steeds sceptischer. De man die voor het seizoen nog mooie ambities uitsprak bleek niet te kunnen winnen met zijn selectie maar toch bleef iedereen kalm. Heel wat ritjes van zijn woonplaats Zeewolde naar Amersfoort werden gebruikt om een juiste methode te creëren om zijn ploeg aan de praat te krijgen.

TERUG NAAR DE BASIS ,,Ja, dat heeft mij wel wat tijd gekost", moet de oud-trainer van onder andere Sparta Nijkerk eerlijk bekennen. ,,Het was ook voor mijzelf flink schakelen. Ik wist niet wat ik hier kon verwachten en de eerste paar trainingen zag ik echt mooie dingen. Maar goed, toen moesten ze samenspelen. Dat bleek nog een hele klus."

Waar het half uurtje in zijn auto normaal gesproken werd gebruikt om mooie oefenstof te bedenken, werden de minuten nu benut om na te denken hoe hij het zo simpel mogelijk kan maken voor zijn spelers. ,,Dan praat je over pass- en trapoefeningen. De basis, maar die bij sommigen wel ontbrak. Daarmee zijn we keihard aan de slag gegaan en dat ging niet zonder slag of stoot."

PROCES Na de 1-6 nederlaag gingen bijvoorbeeld de muziekboxen aan en de spelers, die zojuist een nederlaag te verwerken hadden gekregen, stonden te dansen in de kleedkamer. Het ging er bij Manasse niet in, die gelijk ingreep. ,,Dat was typisch De Posthoorn. Lekker een balletje trappen en daarna feestvieren. Dat hoort ook wel, maar niet direct na een nederlaag. Dan ben je er blijkbaar niet volledig mee bezig."

Het is een van de voorbeelden waarbij Manesse met zijn vuist op tafel sloeg. Dit heeft geleid tot waar het elftal nu staat. Na een dramatisch begin, met zeven nederlagen, staat het team op een keurige achtste plaats met 24 punten uit 18 duels. ,,Elke training kunnen we net iets meer doen. Je ziet nu soms echt hele mooie dingen tijdens een positiespelletje. Daar geniet ik dan oprecht van. Het gaat stapje voor stapje, maar juist dat proces is prachtig om te zien."

TRAININGSKAMP Inmiddels zijn de autoritjes voor de trainer een stuk plezieriger. De intensiteit van de training is omhoog gegaan en na de wedstrijden gaat hij met een glimlach weg. Na de winterstop heeft De Posthoorn nog geen duel verloren en zijn ze acht duels op rij ongeslagen. ,,Het trainingskamp in Alicante heeft ons goed gedaan. Daar is de ploeg nog meer een collectief geworden. Wat daar is gebeurd? Je weet wat ze zeggen hé. Wat er in Alicante is gebeurd, blijft in Alicante. Dat geldt voor De Posthoorn ook."

DERBY Het goede gevoel dat ze meebrachten uit Spanje zorgde ervoor dat er gekscherend aan een periodetitel wordt gedacht. ,,Ik hoor de jongens dat roepen en heel stiekem moet ik bekennen; ook ik kijk wel eens naar de stand. Dat is volgens mij ook niet gek na acht duels zonder verliespartij. Alleen we moeten realistisch zijn en ook zeker blijven. We zijn nog lang niet zo ver en moeten met beide benen op de grond blijven staan. De Posthoorn promoveren? Ja, misschien ooit. Maar niet dit seizoen."

Het kan zomaar dat spelers van De Posthoorn aanstaande zaterdag van hun roze wolk vallen. Het duel tegen KVVA staat op het programma en ondanks dat De Posthoorn dit seizoen vaker een derby won, zal het een zware klus worden. ,,Zij hebben met Danny Gouwentak en Wessel Schmidt twee klasbakken rondlopen. Wij moeten ons tegen hen wapenen."

AANTREKKINGSKRACHT Op de achtergrond is Maikel Manasse ook al bezig met volgend seizoen. De Posthoorn heeft de negatieve stempel gedeeltelijk weggespoeld en dat trekt spelers aan merkt ook de trainer. ,,Natuurlijk lopen hier nog altijd mannetjes. Dat zal altijd zo blijven, maar supporters komen niet meer met kogelwerende vesten deze kant op", zegt hij gekscherend. ,,We proberen er een voetballend geheel van te maken en dat merken spelers ook. Toch laten we niet iedereen komen, want we zijn met een proces bezig en dat willen we niet verstoren. Ja echt, De Posthoorn staat weer positief op de kaart."