• Mozes Hoppenbrouwer wil zich ontwikkelen op meerdere vlakken.

    Foto Rinus van Denderen

Mozes Hoppenbrouwer: elke dag bezig met voetbal

AMERSFOORT Als voetballer én als trainer heeft Mozes Hoppenbrouwer grote ambities. Mede daarom verlaat de Amersfoorter Roda'46 voor een trainerscarrière bij VVZA en gaat de 23-jarige zelf voetballen in het eerste van Hooglanderveen.

Jeroen van der Veer

Ondanks zijn jonge leeftijd van 23 jaar heeft Mozes Hoppenbrouwer al een aardig cv opgebouwd. Als trainer had hij diverse jeugdteams onder zijn hoedde en als speler droeg hij meerdere Amersfoortse voetbaltenues. Het spelletje hoort nou eenmaal in het leven van de in het Kruiskamp woonachtige Hoppenbrouwer en het liefst is hij er dag en nacht mee bezig.

,,Eigenlijk doe ik dat al", glundert Hoppenbrouwer als hij aan een tafel bij zijn voetbalclub Roda'46 zit. ,,Ik geef drie keer per week training, train zelf twee keer per week en voetbal mijn wedstrijden op zondag. Op zaterdag ga ik met mijn jeugdteam op pad en ik zaalvoetbal op vrijdagavond."

WEINIG VRIJE TIJD Op zijn 17de kreeg Hoppenbrouwer voor het eerst een team aangewezen en nog altijd ontwikkelt hij zich als trainer. Toch leek daar bijna een einde aan te komen, doordat het simpelweg te veel tijd vergt. ,,Ik werk sinds dit jaar fulltime en wil ook mijn vriendin graag zien. Daarom had ik bij Roda'46 aangegeven te stoppen met het trainerschap."

VEEL CLUBS Maar toen was daar opeens Steven van Zanten. De hoofdjeugdopleiding van VVZA zag de kwaliteiten van de inmiddels 23-jarige en nodigde hem uit voor een gesprek. Al snel was er een klik en werd duidelijk dat Hoppenbrouwer volgend seizoen toch nog trainer is. ,,Ik krijg de unieke kans om trainer van de A1 te worden." Met een grote glimlach spreekt hij over zijn nieuwe avontuur, terwijl hij continu wordt 'gestoord' door jeugdpupillen van zijn huidige club. Want bij Roda'46 is hij niet alleen trainer, maar de sympathieke aanvaller is ook speler van het eerste zondagteam. ,,Ik heb vroeger bij APWC, KVVA, Hoogland en VVZA gespeeld, maar Roda'46 zit het meest in mijn hart. Hier heb ik het echt naar mijn zin."

Toch is hij volgend jaar niet meer in Leusden te bewonderen en kan hij op de fiets naar zijn nieuwe clubs. Zo gaat hij volgend seizoen het voetbalshirt van Hooglanderveen dragen. ,,Naast trainer wil ik ook als voetballer het hoogst haalbare halen. Deze stap is er weer eentje vooruit en na acht seizoenen Roda'46 was ik toe aan iets nieuws."

TRAINER Het leven lacht Hoppenbrouwer op sportief gebied toe en vooral de kans die VVZA hem biedt geeft hem veel vertrouwen. ,,Ik heb al ervaring bij Roda'46 A1, maar dat is anders", aldus de speler/trainer. ,,Daar voetballen vrijwel alle goede voetballers uit de regio omdat wij landelijk spelen, terwijl dat bij VVZA bijvoorbeeld anders is. Daar werk je veelal met eigen jeugd."

Of dat erg is? Die vraagt wordt met een duidelijke 'nee' beantwoord. ,,Het komt dan aan op de kwaliteiten van de trainer. Ik moet zorgen dat ik de spelers beter maak en dat er een eenheid komt te staan. Een schitterende uitdaging. Bij VVZA lopen enkele zeer grote talenten en ik vind het echt gaaf dat ik de kans krijg om met hun te werken. Hopelijk kan ik jaarlijks spelers afleveren aan het eerste elftal, want daar doe je het allemaal voor."

MOOI VOETBAL Als de Amersfoorter niet op het voetbalveld te vinden is, dan is hij of bij zijn vrienden/vriendin of wordt voetbal gekeken. Niet om van het spelletje te genieten, maar vooral om een beter trainer te worden. ,,Ik kan niet eens meer normaal voetbal kijken", bekent Hoppenbrouwer. ,,Wedstrijden bekijk ik als oefenmeester. Ik denk altijd na wat voor dingen ik als trainer zou kunnen doen. Zo let ik veel op Josep Guardiola van Manchester City; hij is mijn voorbeeld." Dat hij zelf nog maar 23 jaar is en straks jongens van een jaar of 17 moet uitleggen hoe ze moeten spelen, ziet hij niet als probleem. ,,Vertrouwen moet je winnen en ik ben er van overtuigd dat het lukt. Ik wil die gasten mooi laten voetballen. Heb een hekel aan lange ballen en wil voetbal over de grond spelen."

UITDAGINGEN Het mag duidelijk dat Hoppenbrouwer staat te trappelen om te beginnen als hoofdtrainer. Dat hij hierdoor alsnog niet veel tijd heeft voor zijn vriendin, nemen beiden maar voor lief. ,,Ze zei dat ik mij anders toch zou vervelen als ik zou stoppen."

Vervelen hoeft hij zich volgend seizoen zeker niet te doen, want ook bij Hooglanderveen verwachten ze wel het een en ander van hem. Daar wil de aanvaller laten zien dat hij niet alleen een goede trainer is, maar dat hij ook gewoon heel goed kan voetballen. ,,Bij Hooglanderveen lopen nu drie uitstekende aanvallers en het is voor mij de taak om aan de trainer te laten zien dat ik de stap aan kan. Een mooie uitdaging, die ik zeker aan ga. Het gaat een seizoen worden met twee mooie en nieuwe uitdagingen en ik heb er nu al zin in."