• Maandenlang trainde Coen Heus alleen, maar dat is straks niet meer nodig. De getergde aanvaller wil zich aankomend seizoen laten zien.

    Foto Rinus van Denderen

Na jaar blessureleed wil Heus vlammen bij Hoogland

AMERSFOORT In de zomerstop rondjes lopen door Amersfoort en alleen op het veld trainen. Alles heeft Coen Heus ervoor over om sterker terug te keren bij Hoogland. Door een kruisbandoperatie miste de aanvaller het mooiste seizoen uit de clubgeschiedenis, maar hij is terug. ,,Angst heb ik niet meer; het is alleen wedstrijdritme opbouwen."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Veel voetballers genieten van een zomerstop zonder voetbal, maar voor Coen Heus kunnen de trainingen eigenlijk niet snel genoeg weer beginnen. De aanvaller van voetbalvereniging Hoogland heeft na veel eenzame momenten groen licht gekregen om met de groep mee te trainen. Na maanden van revalideren kan hij zichzelf weer 'voetballer' noemen. De 26-jarige Heus is vrijwel volledig hersteld van een kruisbandblessure en wil aankomend seizoen doorgaan waarmee hij geëindigd was; scoren.

Het wordt deze week boven de dertig graden en veel personen kiezen ervoor om naar het strand te gaan en/of zo min mogelijk arbeid te verrichten. Die gedachte zou Amersfoorter Heus enkele jaren geleden ook gehad hebben, maar nu is dat niet het geval. De twintiger is op missie en wil zijn zelf gestelde doelen behalen. Na zijn 18 doelpunten in de eerste klasse leek afgelopen seizoen zijn jaar te moeten worden, maar na vier wedstrijden ging het mis.

BEWEGING Een ongelukkige beweging op de training zorgde ervoor dat zijn kruisband scheurde en daardoor kon hij de reeks van drie doelpunten uit vier hoofdklasseduels niet voorzetten. ,,Ik voelde wel een krak, maar had geen pijn", blikt Heus nog één keer terug. ,,De fysiotherapeut ging ook niet van het ergste uit en dacht aan mijn meniscus."

Dit bleek helaas voor Heus een verkeerde inschatting en een operatie was noodzakelijk. ,,Natuurlijk heb ik gebaald en besefte ik dat het voetbalseizoen klaar was, maar ik had gelijk de motivatie om sterker terug te komen."

MOTIVATIE Zeven weken later lag Heus op de operatie tafel. Terwijl de voetbalmaatjes van Hoogland in de winning mood zaten, onderging hij de ingreep. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik onder algehele narcose wilde, maar besloot dat toch niet te doen. Nu heb ik alles bewust mee kunnen maken en ik vond het oprecht interessant om te zien hoe ze zo'n operatie uitvoeren."

Een dag moest de aanvaller in het ziekenhuis verblijven en op dat moment begon het hersteltraject al. Vanaf de eerste dag zei Heus tegen zichzelf; ik ga niet verzaken en zal altijd alles geven. ,,Ik stond er letterlijk alleen voor en dat was best zwaar", moet de aanvaller bekennen. ,,Je moet zelf je oefeningen uitvoeren en zelf de motivatie vinden. Natuurlijk had ik wel eens geen zin, maar ik deed het wel. Elke keer opnieuw de gym in of thuis oefeningen uitvoeren."

GEEN ANGST En dit allemaal terwijl zijn teamgenoten geschiedenis schreven. Zonder Heus, die het seizoen daarvoor nog dé grote man was, won Hoogland flink wat wedstrijden en promoveerde het uiteindelijk naar de derde divisie. ,,Ik heb gejuicht als een speler. Dat meen ik echt. Alleen merk je wel dat je niet echt onderdeel meer bent van de groep. Ik kwam dan wel elke donderdag na de training een drankje drinken in de kantine, maar je mist iets. Het teamproces, de grapjes in de kleedkamer, het samen trainen. Zij trainden met z'n allen, terwijl ik met de fysiotherapeut aan de slag ging."
Daarom is hij maar wat blij dat het seizoen voorbij is. Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. ,,Vanaf het eerste moment mag en kan ik straks weer met de groep meetrainen en ik hoop eind september volledig terug te zijn. Angst heb ik niet meer; het is alleen wedstrijdritme opbouwen."

GRETIG Het is dan ook niet gek dat Heus hunkert naar de voorbereiding. Trainer Raymond Prins krijgt weer de beschikking over de linkspoot die voor zijn blessure vrijwel elke bal tegen de touwen schoot. Bas Wobbes mag dan wel naar VVOG vertrokken zijn, maar Hoogland krijgt er met Heus een 'nieuwe' speler bij. ,,Ik ben blij om straks weer onderdeel van de groep te zijn. Ik heb dat echt gemist", aldus de speler die in het verleden voor ASC Nieuwland en Spakenburg uitkwam. ,,Met de trainer heb ik nog niet gesproken over het nieuwe seizoen. Dat zal ongetwijfeld nog komen. Een ding is wel zeker; ik ben gebrand om er een mooi jaar van te maken."

Dat gaat gebeuren in de derde divisie. Een landelijke competitie en op een niveau waarop Hoogland nog niet eerder actief was. Toch denkt Heus dat ze geen grijze muis zullen zijn. ,,Vorig jaar dacht iedereen ook dat we degradatiekandidaat waren in de hoofdklasse en toen promoveerden wij. We hebben bewezen een hecht collectief te zijn en daarmee kan je erg ver komen. Waarom zou dat niet in de derde divisie kunnen?"
Eén ding is zeker; trainer Prins krijgt een gretige Heus tot zijn beschikking. Iemand die topfit is, de vakantie heeft doorgetraind en niet kan wachten de ballen in het vijandelijke doel te schieten. ,,Van mij mag het seizoen beginnen."